Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgröna: Domarna förändrar inget för biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv

Kommunen tänker inte överklaga domarna som rör biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv. Men i praktiken ändras inte planerna – biblioteken ska inte öppnas igen. Gunnar Brådvik (L) lovar dock att fortsätta kampen för de båda biblioteken.

Bild: Niklas Gustavsson
I början av mars slog förvaltningsrätten fast att kultur- och fritidsnämnden gjorde fel som lade ner biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv.
Eftersom kommunens högsta organ kommunfullmäktige år 2015 hade gett extrapengar specifikt till biblioteken så hade nämnden inte rätt att stänga vare sig Nöbbelövs bibliotek eller Järnåkrabiblioteket, resonerade domstolen.
Efter att domarna meddelats uttalade Gunnar Brådvik (L), som överklagat besluten, en förhoppning om att biblioteken skulle öppna igen.
Så ser det dock inte ut att bli. Kommunen har beslutat att inte överklaga domarna, men går ändå vidare med sina tidigare planer. Motivering: De upphävda besluten rör bara 2016, enligt nämndens ordförande Elin Gustafsson (S).
– Vi kan inte göra någon annan tolkning än att detta borde anses gälla för 2016. Det ligger inte kvar för 2017 och 2018. Istället får vi se till att det tas nya beslut, för de här besluten har ju upphävts, säger hon.
I praktiken betyder det att kultur- och fritidsnämnden återigen får besluta att folkbiblioteket på Järnåkra ska vara stängt.
Vad gäller Nöbbelövs bibliotek är tanken att flytta verksamheten till Mobilia. Även där kommer kultur- och fritidsnämnden att få ta ett nytt beslut, menar Elin Gustafsson.
– Vi vill flytta biblioteksverksamheten till en ny lokalisering på Mobilia, samtidigt som vi fortsätter med den väldigt uppskattade, förstärkta biblioteksbussverksamheten både på Nöbbelöv och på Gunnesbo, säger hon.
Men Gunnar Brådvik tänker inte ge upp. Han menar att budgetbeslutet med extrapengar till biblioteken som togs 2015 gäller för alla tre åren 2016-2018 och lovar att överklaga ett eventuellt nytt nedläggningsbeslut om Järnåkrabiblioket.
– Jag vann ju förra målet, så då hoppas jag naturligtvis att jag vinner igen. Men jag tycker att det är märkligt att man inte följer förvaltningsrättens dom. Antingen får man öppna biblioteket eller fatta ett nytt beslut i fullmäktige, säger han.
Vad gäller Nöbbelövs bibliotek och den tänkta flytten till Mobilia är han inte lika säker på att få rätt i domstol, eftersom en flytt inte är samma sak som en nedläggning.
– Jag är emot det rent politiskt, men juridiskt sett är det svårare att bedöma. Det beror på hur de formulerar sig, säger han.
Gå till toppen