Mat & Dryck

En gueuze det smäller om

Längdhopp? Häromkvällen gjorde jag tre meter. Ja, egentligen inte jag. Men champagnekorken i en flaska gueuze från Boon.
Fast det händer så sällan att de verkligen skjuter iväg, så även jag hoppade till lite grann. Men så var det också en exklusiv liten butelj: Boon Oude Geuze VAT 109.
Gueuze (bägge stavningarna är korrekta; vi som vill göra oss märkvärdiga använder alltid den krångliga av dem) är en blandning av gammal och ”ung” lambic, där den unga lambicen tillsätts för att sätta igång en ny jäsning. Fast så värst ung är den inte, också denna har lagrats på träfat i cirka ett år.
Hela 90% av denna geueze är gammal och har legat på konjaksfat, vilket man tycker sig bli varse när man vet om det men kanske inte annars. Men visst finns här en vaniljton och kanske en diskret sötma, som kan härledas till det där fatet. Boon införskaffade tunnan för sex år sedan. Det är en 9000-literspjäs som fylldes med konjak en första gång redan 1935. Men tunnbindaren bodde i München, och de första 25 åren användes tunnan för öl.
Boon Oude Geuze VAT 109 finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det är en väl avrundad gueuze, komplex och utan den påtvingat stickiga syrligheten (som jag förvisso också kan uppskatta). Jag uppfattade toner av krusbär, omogna persikor och lite äpplen i en rätt jordig karaktär. Lite mer hö/spannmålskänsla än för flertalet lambic. Ja, och så den där vaniljtonen från träet. Och kanske lite mögel? Alkoholen – drygt 8 procent – döljs väldigt väl.
Gå till toppen