Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är de tre tänkbara platserna för Malmös nya statliga museum

Nyhamnen, Folkets park eller Varvsstaden. Om Malmö får ett statligt museum för demokrati och migration så är det där det ska ligga, enligt den rapport som ska presenteras för kulturminister Alice Bah Kuhnke i april.

Nyhamnen är en av de tänkbara platserna för ett nytt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö. Här en visionsskiss av Nyhamnspiren som gjordes långt innan diskussionerna startade om en lokalisering av museet.Bild: Gisele Paiva Nilsson
Planerna på att Malmö ska få ett statligt museum för demokrati och migration börjar ta rejäl form. Den förstudie projektgruppen arbetat på i flera månader är nu klar och ska presenteras för politikerna i Malmö innan den lämnas över till kulturminister Alice Bah Kuhnke den 19 april.
I rapporten som nu blivit offentlig kan man läsa att tre olika områden i Malmö är aktuella för det planerade museet: Nyhamnen, Folkets park och Varvsstaden. Rapporten säger att det funnits många tankar på att läget måste vara centralt och inte placerat i något ytterområde. ”Det skulle riskera att bli en angelägenhet endast för personer med egen erfarenhet av migration”, står det i förstudien om en placering i ett ytterområde.
Det miljöpartistiska kommunalrådet för stadsbyggnad, Märta Stenevi, berättade vid fredagens stadsbyggnadsnämndsmöte att platsen för ett eventuellt demokrati- och migrationsmuseum bör ha goda allmäna kommunikationer. För Varvsstaden och Nyhamnen finns det två aspekter som talar för dem.
– Vi vill koppla museet till den forskning som pågår på Malmö högskola och sen finns det en symbolisk koppling till hamnen, säger Märta Stenevi.
Nyhamnen är området bortom Malmö centralstation och det ska bebyggas de kommande åren. Där finns flera byggnader av kulturhistoriskt värde som skulle kunna rymma ett eventuellt museum, enligt rapporten. ”Ett demokrati- och migrationsmuseum i Nyhamnen kan bidra till en ökad rörelse till området från andra delar av Malmö och därmed bidra till fler möten mellan olika befolkningsgrupper i samhället. Ett museum i direkt anslutning till en planerad gång- och cykelbro med bra flöden kan gynna både verksamheten i museet och kopplingar i staden. Det kan generera ett folkliv och myller som i sin tur bidrar till att påskynda utvecklingen av området”, står det i rapporten.
Även Varvsstaden, runt Malmö högskola, är ett område som ska bebyggas kraftigt de kommande åren. ”Befintliga kulturhistoriskt intressanta byggnaderna kommer att bevaras och ges nytt innehåll. Lokalisering av ett demokrati- och migrationsmuseum i Varvsstaden innebär att museet blir en del av en pågående utveckling i området med andra utvecklingsprojekt i sin närhet”, står det i rapporten.
När det gäller Folkets park så skriver utredarna i rapporten att det i dagsläget inte finns någon enskild byggnad i parken som är stor nog att rymma hela museiverksamheten, men att man kan bygga om eller till och på så sätt ta vara på de kulturhistoriska värdena som finns i parkens lokaler.
Hur lång tid kommer det då att ta innan vi ser ett färdigt museum? I förstudien står det att svaret på frågan beror på valet av lokalisering. Som längst skulle det ta sex år om det krävs nybyggnation på privat mark med behov av ny detaljplan. Men om kommunen äger marken och det kan rymmas i befintliga byggnader så kan det gå mycket fortare. Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson har ett rakt svar på frågan:
– Tre till fem år.
Den 19 april lämnas rapporten om ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum över till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och kulturdepartementet.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen