Heidi Avellan

Heidi Avellan: Feminist, javisst. Men inte Feminist.

Feministiskt initiativ kongressar och skapar huvudbry för oss som är feminister men aldrig skulle komma på tanken att stöda vänsterfeminismen i Fi.
Att Folkpartiet blev Liberalerna kändes obekvämt för liberaler som inte är folkpartister. När Feministiskt initiativ nu vill byta namn till Feministerna får många feminister skavsår i själen. Eller värre: känslan av att Fi försöker kapa en identitet. Stjäla en frihetsrörelse och trycka in den i sin trånga vänsterbox.
VISBY 2014-07-01FI och Gudrun Schyman talar om rasism i Visby på tisdagen.Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Så framöver gäller alltså att förklara att jag är feminist, men inte Feminist. Är det säkert att den stora skillnaden med den stora bokstaven märks?
What's in a name, frågade redan Shakespeares Julia; namnet ändrar inte innehållet.
Gudrun Schyman är en av de skickligaste i politikens toppskikt. Hennes sätt att sprida sina politiska visioner med hempartyn där kvinnor bjuder in väninnor och bekanta och Schyman står för showen är genialt.
Men det gör inte Feministiskt initiativ till ett alternativ för alla feminister. Den ekonomiska analysen är vänster och synen på kvinnor som ett förfördelat kollektiv – som ska lyftas som grupp, inte stärkas som individer – likaså.
Liberala feminister har Schyman lika lite att erbjuda idag som den gången hon ledde Vänsterpartiet. Också efter ett namnbyte.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen