Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Le Pen vill lyfta sanktioner mot Ryssland

Marine Le Pen kommer att göra vad hon kan för att lyfta EU:s sanktioner mot Ryssland om hon väljs, säger hon efter sitt möte med Putin.

Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten. Arkivbild.Bild: Hussein Malla/AP/TT
Den franska extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen träffade under fredagen Rysslands president Vladimir Putin i Kreml.
– Vi kände att de förstod varandra, de var på samma våglängd, säger Ludovic de Danne, en av Marine Le Pens nära medhjälpare som deltog i mötet, och tillägger att Putin önskat Le Pen lycka till i det stundande franska valet.
Mötet pågick i en och en halv timme, och kretsade kring internationell politik, inklusive kampen mot terror, och väldigt lite om valet, enligt honom.
Putin ska ha sagt till Le Pen att han inte har någon avsikt att blanda sig i det franska valet, men att han förbehåller sig rätten att träffa vilka franska politiker han vill. Marine Le Pen säger själv efter mötet att hon vill lyfta de sanktioner som EU infört efter Ukrainakrisen om hon väljs till president.
Le Pens Moskvaresa tillkännagavs i går av den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. Syftet med resan sades då vara att träffa underhuset dumans talman Vjatjeslav Volodin och andra parlamentsledamöter. Den franska presidentkandidaten har bjudits in av Leonid Slutskij, ordförande i dumans utrikesutskott.
Le Pen sade i ett uttalande i fjol att hon, den amerikanske presidenten Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin "vore bra för världsfreden".

Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Frankrike håller presidentval den 23 april 2017 med en högst sannolik andra valomgång den 7 maj mellan de två kandidater som i första omgången får flest röster.
De fyra främsta kandidaterna i opinionsmätningarna är Nationella frontens Marine Le Pen, förre ekonomiministern Emmanuel Macron för den nybildade mittenrörelsen En marche, Republikanernas François Fillon och socialistpartiets Benoît Hamon.
Gå till toppen