Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Peter skyddade påven med sitt liv under Skånebesöket – nu avslöjar han detaljer

Italienskan gav livvakten Peter prestigeuppdraget: att skydda påven med sitt eget liv under det historiska besöket i Malmö och Lund. Nu avslöjar Säpolivvakten detaljer om sitt möte med Kristi ställföreträdare.

Påve Franciskus anländer till Lund – skyddad av flera livvakter, däribland Peter från Säpo.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Peters vanliga jobb är ganska betydelsefullt: livvakt åt statsminister Stefan Löfven (S). Men under 24 timmar förra hösten fick han en helt annan person att skydda.
Klockan 10.40 den 31 oktober 2016 fick skåningarna vara med om ett historiskt ögonblick. Då landade påve Franciskus plan på Sturups flygplats.
Läs också Ett historiskt besök i Sverige – följ Franciskus dagar i Skåne här
När Franciskus klev ut på landningsbanan skakade Stefan Löfven hans hand och välkomnade honom till Sverige.
Handslaget skulle kunna symbolisera säpolivvakten Peters nya arbetsuppdrag. Nu var det inte Stefan Löfven han hade i uppdrag att skydda – utan påven.
– Jag var den livvakt från Säkerhetspolisens personskydd som arbetade närmast påven. Jag åkte till exempel med honom i hans bil under hela besöket, säger han i en intervju i Säkerhetspolisens årsrapport.
Påven landade på Sturup klockan 10.40 den 31 oktober 2016 – livvakten Peter fick uppdraget att skydda honom.Bild: Patrick Persson
Ungefär 130 personer arbetar som livvakter på Säpo. Deras uppgift är bland annat att skydda kungafamiljen, ministrar och riksdagsledamöter – men även utländska statschefer på besök.
Att det blev just Peter (efternamnet avslöjas inte av Säpo) som fick påveuppdraget var naturligt.
– Min pappa är italienare så jag kan prata italienska, vilket var en stor fördel den här gången, säger han i intervjun.
Läs också Bildextra: Påvens mässa i Malmö
Att ha fått skydda påven ser Peter som en stor ära.
– Finns inte mycket som slår det. Samtidigt är det inte någonting jag tänker särskilt mycket på. Jag ska ju göra det jobb jag alltid gör som livvakt, oavsett vem skyddspersonen råkar vara. Det är det jag fokuserar på, säger han.
Säkerhetspådraget under påvebesöket var enormt. Polisnotan landade på 15 miljoner kronor. Enligt Domenico Giani, påve Franciskus personliga livvakt i Vatikanen, finns det en hotbild mot påven.
2002 tvingades livvakter brotta omkull en man som försökte ta sig fram till påve Johannes Paulus II vid Vatikanen.Bild: MASSIMO SAMBUCETTI
– Hotet kommer inte bara från Isis. Isolerade handlingar kan utgöra en ännu större risk eftersom de är så oförutsägbara. Jag tänker på fanatiker, psykiskt sjuka individer och helt enkelt personer som gör något bara för att få medieuppmärksamhet, sa han i en intervju med den italienska polisens personaltidning Polizia Moderna 2015.
Läs också Påven förlänger Sverigebesöket - bjuder på mässa i Malmö
Domenico Giani tacklade själv omkull en kvinna i Vatikanen 2009 efter att hon försökt kasta sig över påve Benedictus XVI. I samband med attacken bröt en kardinal både benet och höften.
1981 utsattes påve Johannes Paulus II för ett mordförsök när han färdades i en öppen jeep i Vatikanen. Han träffades av fyra skott, bland annat i buken, men överlevde.
Bilen som påven och livvakten Peter färdades i fångades på bild strax norr om Lund på kvällen den 31 oktober 2016.Bild: Patrick Persson
Trots det livsviktiga uppdraget hann Peter även småprata med Kristi ställföreträdare, som påven också kallas.
– Absolut. Jag var nog en av dem som tillbringade mest tid tillsammans med påven under hans Sverigebesök. Han var trevlig, avslappnad och jordnära. Vi pratade om varifrån i Italien min pappa kom. Påven kände till den regionen väl, säger livvakten.
Läs också Påvens avsked på flygplatsen
I intervjun får Peter frågan om hur han som livvakt undviker att störa en person han är satt att skydda.
– Det gäller att ha god personkännedom och kunna avgöra när det är dags att backa hem och när jag kan kliva närmare. Man måste vara väldigt flexibel. Samtidigt tror jag att många skyddspersoner har överseende med oss livvakter. De vet ju att vi är där för att skydda dem.
Fakta

Så arbetar Säpos livvakter

Livvakterna ska ”förebygga, förhindra och försvåra att skyddspersonen utsätts för våld eller kränkande handlingar.”

Det ställs höga krav på livvakternas ”mentala, fysiska och sociala förmåga.”

Livvakter är utbildade poliser med minst fyra års arbetslivserfarenhet – en livvakt är tjänstledig från sin ordinarie tjänst vid polisen.

Gå till toppen