Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Premiärdags för den stora krogsatsningen – ikväll öppnar Malmös nya grillrestaurang

På fredagskvällen öppnar en av årets hittills största krogsatsningar i Malmö. Kol & Cocktails slår upp dörrarna till sin nya grillrestaurang i gamla Bukowskis lokaler på Kalendegatan.

På fredagskvällen är det premiärdags för Kol & Cocktails på Kalendegatan.Bild: Lars Brundin
En barchef. En servitör. En kock. Och en från reklambranschen. Det låter väl som en bra kombination av ägare om man ska driva restaurang. Just den uppsättningen personer utgör Robert Börjesson, Mattias Tornblad, Patrik Jakobsson och Michael Fogelqvist som 2010 drog igång sommarrestaurangen Beach Club på Gröningen i Helsingborg. För två år sedan kände de att de ville dra igång en verksamhet året runt och öppnade Kol & Cocktails på Södra Storgatan i Helsingborg.
Sedan dess har restaurangen utsetts till årets restaurang i Helsingborg och nominerats till Restaurant & Bar Design Awards för sin inredning.
– Sen fick vi en hel del folk som åkte från Malmö till Helsingborg för att äta hos oss. Flera sade att vi borde finnas även i Malmö och när det började gå rykten om att andra planerade öppna något liknande i Malmö då kände vi att det är bättre att vi öppnar originalet här, säger Michael Fogelqvist på plats i den nyrenoverade lokalen på Kalendegatan.
Michael Fogelqvist räknar med att ha 25–30 anställda på den nya restaurangen.Bild: Lars Brundin
Efter att auktionsbolaget Bukowskis lämnade lokalen så tog Kol & Cocktails över lokalen i somras och har sedan dess renoverat den 675 kvadratmeter stora ytan.
Hur skiljer sig den här restaurangen från den i Helsingborg?
– Har man varit på restaurangen i Helsingborg så ska man känna igen sig, men känna att det är två år nyare. Vi har skruvat på alla detaljer, säger Michael Fogelqvist.
Malmörestaurangen har plats för 140 sittande matgäster jämfört med 110 i Helsingborg. Dessutom har de en större baryta i Malmö med plats för 75 gäster.Bild: Lars Brundin
På menyn står kolgrillad mat i form av kött, fisk, skaldjur, grönsaker och bröd.
– Många tror att vi bara är ett köttställe, men så är det inte. Vi är inte heller ett filéställe, utan vi gillar att hitta lite udda styckdetaljer och uppmuntrar folk att inte ta det trygga valet, utan testa nytt, säger Michael Fogelqvist.
Bild: Lars Brundin
Är det en riskfylld satsning?
– Kommer det inga gäster så är det ju riskfyllt. Det är klart att det är en jättestor investering, men när vi gör något vill vi göra det ordentligt. Som så ofta har budgeten spruckit under resans gång, men vi tänker att det lönar sig i längden att köra hela linan ut.
Finns det planer på att öppna ytterligare Kol & Cocktails-restauranger?
– Det vet man aldrig. Just nu har vi stenhårt fokus här, men skulle det funka lika bra här som i Helsingborg så vore det väl dumt att inte titta på andra platser, säger Michael Fogelqvist.
Bild: Lars Brundin
På fredagskvällen öppnar Kol & Cocktails med en invigning för speciellt inbjudna mellan 17 och 21 och efter det öppnas dörrarna till baren för allmänheten. Men vill man äta mat på Kol & Cocktails så är lördagen premiärdagen.
Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen