Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lewis Hamilton i pole – Ericsson 15:e

Det blir Mercedes Lewis Hamilton som startar från pole position i söndagens formel 1-premiär i Australien. Hemmahoppet Daniel Ricciardo, Red Bull, sladdade in i skyddsbarriären och startar i femte led.

Mercedes Lewis Hamilton kliver ut bilen efter att ha säkrat pole position i kvalet inför morgondagens F1-premiär.Bild: Rick Rycroft/AP/TT
Ny säsong med nya regler och snabbare, svårare bilar. Men mycket är sig likt, som till exempel att Mercedes Lewis Hamilton startar i pole position, för 62:a gången i karriären, när F1-cirkusen drar i gång med Australian Grand Prix i Melbourne.
Fjolårsmästaren Nico Rosberg annonserade redan dagar efter att han säkrat sin första världsmästartitel att han skulle dra sig tillbaka. I årets mästerskap tippas Hamilton, som var stallkamrat och -konkurrent med Rosberg, ta sin fjärde VM-titel.
Och Hamilton fick bästa tänkbara start. I lördagens kval var han 27 hundradelar före Sebastian Vettel, Ferrari, och ytterligare drygt två hundradelar snabbare än sin nya stallkamrat, finländaren Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen, Ferrari, blev fyra.
Sämre gick det för hemmahoppet Daniel Ricciardo. I ett försök att nå en framskjuten placering i starten satsade australiern lite för hårt och körde av banan.
– Jag kraschar inte in i barriären ofta och det sista stället jag vill göra det på är hemma. Men jag kraschade av rätt anledning, jag försökte testa gränserna och då händer sådana saker, sade han.
Svenske Marcus Ericsson lyckades ta sig vidare till kvalets andra omgång i sin Sauber men där blev det stopp och Ericsson slutade med 15:e bästa tid inför söndagens race.
– Överlag var det helt klart ett positivt resultat. Det är över förväntan tycker jag. Jag trodde inte att vi skulle nå Q2 (andra kvalomgången), det kändes inte som att vi hade farten för det, sade svensken till Viasat.
Gå till toppen