Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ljusa tider för skånsk solenergi

Antalet solceller i Skåne har ökat med 75 procent på ett år. Nu öppnar regeringen för nya sol-rot och satsar 160 miljoner kronor på innovation. Målet: att solenergi ska utgöra 10 procent av elanvändningen i Sverige 2040.

"I dag är solenergi ofta med från början och man planerar takets storlek efter solcellerna. Fast än så länge har vi flest jobb med att montera på redan färdiga byggnader", säger Christoffer Lundgren som tillsammans med sin pappa monterar solceller på taket till församlingshemmet i Dösjebro.Bild: Jenny Leyman
– Det börjar hetta till med folks intresse för solceller.
I Dösjebro, Kävlinge kommun, verkar Lundgrens Elektriska sedan 1978. Företaget grundades av Bengt-Arne Lundgren, men för två år sedan tog sonen Christoffer Lundgren över.
En blåsig morgon i mars spenderar far och son på Dösjebro församlingshems tak. Solen lyser starkt och församlingshemmet har bestämt sig för att använda den – med hjälp av 130 kvadratmeter solceller.
– Man vill få ner driftkostnaderna. Kyrkan försöker så klart spara pengar, säger Christoffer Lundgren.
Läs mer: Lätt att spara pengar med solpaneler på huset
Sedan han tog över har allt fokus lagts på solenergi.
– Det är helt rätt tänkt, det är det här som är framtiden, säger Bengt-Arne Lundgren.
Nischen har inneburit nya kunder och högre intäkter.
– Man vill ju ta chansen att vara med från början. Jag tror att detta kan bli stort i Skåne, säger Christoffer Lundgren.
Men för ett riktigt genomslag krävs att de statliga bidragen till solcellsintressenter blir förmånligare, tror han.
Bidragen skulle behöva vara högre, folk tvekar, och så måste handläggningen gå snabbare.
Och kommunerna borde gå först, tycker Christoffer Lundgren som lyfter grannkommunen Svalöv som exempel.
– Där har kommunen satsat på solceller, bland annat i skolan och på idrottshallen. Samma händer lite här i Dösjebro när kyrkan tar initiativ. När större aktörer visar framfötterna sätter man fart på resten av samhället också.
Christoffer Lundgren.Bild: Jenny Leyman
– Ja, intresset växer, bekräftar Johan Lindahl, talesperson för branschföreningen Svensk Solenergi, och fortsätter:
– Och priserna på solceller har sjunkit med drygt 75 procent under fem år.
Ökande miljökrav och billigare teknik har skapat en tillväxtmarknad och antalet installerade solcellsanläggningar i Sverige ökar kraftigt.
I områden där en solcellsanläggning kommer upp blir det ofta en snöbollseffekt. Men nu måste man börja nå de som aldrig har tänkt på en kilowattimme innan. Det ställer höga krav på samordning.
På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år, enligt Energimyndigheten.
Men solel står fortfarande för en marginell del av den totala energiproduktionen i Sverige, cirka 0,1 procent. Det kan jämföras med Tyskland och Italien där den står för cirka åtta procent. Även Danmark har gjort stora investeringar och ligger längre fram än Sverige.
Nu har regeringen satt som mål att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi. Och 2040 ska svensk solel utgöra 10 procent av den totala elanvändningen i Sverige.
Mellan Sverige och en solrevolution står framför allt krånglig byråkrati, menar Energimyndigheten som har tagit fram ett förslag till en strategi för ökad användning av solel.
– Vi tycker att visionen är bra och att nivån är rimlig för Sverige. Det är viktigt att alla regelverk ses över nu när folk blir så kallade prosumenter, alltså både producenter och konsumenter av el. Det är viktigt att det finns politiker som är intresserade av driva dessa regelförenklingar, säger Johan Lindahl.
Förenkling och harmonisering av regelverk, ökad satsning på information och införande av sol-rot i stället för investeringsstöd är några av förslagen i strategin. Likaså smidigare bygglovsprocesser och en justering av energiskatten.
Energimyndigheten har också startat forsknings- och innovationsprogrammet ”El från solen” för att stärka svenska företags och forskares internationella konkurrenskraft. I potten finns 160 miljoner kronor.
– Vi står oss tämligen bra efter storleken på vårt land och har en del företag i framkant med ny och spännande teknik, som böjbara solcellspaneler och plastsolceller, säger Johan Lindahl.
Marknadsmöjligheterna finns i kringutrustning som monteringsmaterial, batterier nya sorters solceller, installation och distribution, tror han.
– Men när det gäller massproduktion av traditionella moduler får Sverige svårt att konkurrera med de stora producenterna, säger Johan Lindahl och hänvisar till Kina som har satsat mycket på att bygga stora modulfabriker och under 2016 mer än dubblade sin solenergiproduktion i landet.
"Man vill ju ta chansen att vara med från början. Jag tror att detta kan bli stort i Skåne", säger Christoffer Lundgren på Lundgrens Elektriska som fokuserar helt på att installera solpaneler.Bild: Jenny Leyman
I Skåne tar solenergin allt större plats.
Sparbanken Syd, som tagit initiativ till en satsning på solenergi, vill att sydöstra Skåne ska bli landets solcellstätaste region till år 2025.
Omkring en halv miljon kronor, där drygt hälften är EU-pengar, satsas nu för att undersöka möjligheterna för ett solel-kluster som ska boosta allt från solcellstillverkning till försäljning, montering och service.
Och i Eons accelerator Eon Agile i Malmö arbetar ett av vårens sex team med solel. De har tagit fram tjänsten Sunmapper som beräknar potentialen för en solpanel genom att simulera solljus.
Att arbeta mot kunder som producerar sin egen el har blivit en allt större del av Eons verksamhet.
– Vi ser att kundernas behov och efterfrågan förändras och för att möta dessa kundkrav förändras vi på Eon. Det är en utmaning som vi har tagit oss an. Sannolikt kommer vi inte att tjäna våra pengar på samma sätt i morgon som i dag.
Det säger Peter Andersson, som är ansvarig för solcellsanslutningar hos Eon – Sveriges största elnätsägare.
Utvecklingen sker förhållandevis snabbt nu. Det gör att vi måste ha koll på vad som händer och vara förberedda på det.
Under de senaste sex månaderna har antalet föranmälningar om installation av solceller ökat hos Eon med 108 procent. Och de nytillkomna solcellsentusiasterna är långt ifrån bara privatpersoner.
– I Malmö är det under mars i stort sett uteslutande företag som har anslutit sig. Det är väldigt intressant. Företag har en speciell typ av drivkraft – de kan nästan utnyttja allt de producerar själv och det är ett väldigt bra sätt att skaffa en grön profil.
Regeringens mål med tio procent solel skulle elnäten i Sverige klara, säger Peter Andersson och påpekar att det vid en övergång till fler elbilar kommer att konsumeras mer el i hemmen och mindre kommer att gå ut i elnäten än i dag.
Vad innebär det för Eon om all el produceras i hemmen?
– Den frågan funderar vi mycket på. Samtidigt som vi kan se att fler och fler vill göra sig oberoende så ser vi att tillgången till energi blir allt viktigare, som elektrifiering av transport. Att kunna förse transportsektorn med förnybar energi kommer att vara en nyckel i framtiden.
Erik Smith leder Sol Voltaics, ett av de skånska bolagen som satsar på solenergi. Enligt Svensk Solenergi behövs det stora bolag som vågar satsa på solel: "Det är fortfarande en gräsrotsrörelse i Sverige. Just nu är det många småföretag som provar sig fram, men för att det ska slå behöver vi fler stora aktörer."Bild: Jenny Leyman
De skånska solsatsningarna har goda förutsättningar – enligt regional statistik över solenergins tillväxt ökade antalet solceller i Skåne med 75 procent under förra året och skånska solceller kan nu producera el som räcker till 4 200 familjer under ett år.
Bakom siffrorna står den ideella föreningen Solar Region Skåne, som arbetar för en ökad användning av solenergi i Skåne och har som mål att regionen ska bli ledande i Norden när det gäller solenergi.
– Det är rent, tyst och ger inga utsläpp. Och det här med att tillverka sin egen el tilltalar många, man tycker att det är en bra känsla. Jag tror att vi kommer se mycket mer av solel framöver.
Det säger Johan Nyqvist, verksamhetsledare för Solar Region Skåne, som tagit fram siffrorna.
– Innan tänkte många ”kan det verkligen vara något för Sverige med solceller? Det är ju kallt och mörkt”. Men det stämmer inte, vi har solförutsättningar, och Skåne som ligger i söder står sig självklart bra jämfört med resten av landet.
Hur solenergitörstande skåningarna är skiljer sig kommunerna åt. Störst installerad effekt i Skåne finns i Helsingborg, Lund och Malmö.
Det växer i lite olika takt i kommunerna. När ett hus i ett område skaffar solceller så börjar grannarna titta så det väcker intresse, det är en faktor.
Hur Skåne står sig mot resten av Sverige har däremot hittills varit svårt att mäta. För första gången tar Statistiska Centralbyrån, SCB, nu fram nationell statistik från nätägarna som släpps om en vecka. Välbehövligt, menar Johan Nyqvist.
– Vi har inte tillräckligt bra koll på hur fort det växer, faktiskt. Vi kan inte riktigt följa marknaden.
Statistiken är en del. Anpassade regelverk en annan, tycker Johan Nyqvist.
– Det är inget fel på intresset och förutsättningarna finns med sol, säger han och fortsätter:
– Men i länder som Spanien och Danmark har utvecklingen gått väldigt fort i vissa perioder och där måste man tänka sig för så det finns installatörer och så man hinner anpassa systemen. Om det blir riktigt mycket solceller på samma plats kan det bli problematiskt att hantera elöverskottet när alla solceller producerar för fullt samtidigt. Då kan man behöva anpassa elnäten eller börja använda mer energilagring. I Sverige är vi långt ifrån den situationen i dag, men det finns ändå anledning att skynda på regelverk och översyn.
Sol Voltaics nanotrådsteknologi kan öka effekten på solceller med runt sextio procent. Vd Erik Smith tillsammans med projektledaren Linda Johansson.Bild: Jenny Leyman
De blev tvungna att öppna upp taket för att få plats med det höga, svarta metallskåpet – som rymmer en blivande miljardindustri och hundratals nya skånska jobb.
Det är i alla fall vad Lundabolaget Sol Voltaics vd Erik Smith hoppas.
– Det är trots allt ny teknologi, så det vore naivt att säga att vi vet att vi lyckas, säger han.
Men han är ändå ganska säker.
Installationskostnader utgör en allt större del av den totala kostnaden per producerad kilowattimme och därför behöver solceller bli ännu effektivare. Sol Voltaics nanotrådar växer fram på guldpartiklar och förs över till en plastfilm som fästs över kiselbaserade solceller. Deras teknologi kan öka effekten på solceller med upp till sextio procent.
Erik Smith räknar förra året som det sista för utveckling av tekniken. I år ska allt finslipas och optimeras.
Sedan starten har bolaget tagit in 30 miljoner dollar och fått 10 miljoner dollar i stöd från bland andra Energimyndigheten och EU. I juni i år ska de första provexemplaren vara klara.
– Fast just nu är vi i det jag kallar ”valley of death” – den allra dyraste utvecklingsfasen och vi bränner mycket kapital. Men så utvecklar vi också grundläggande och central teknik, det är mer komplicerat än en mobilapp. Vi räknar med att teknologin är värd två till fem miljarder dollar 2023 och marknaden för moduler är ungefär 40 miljarder dollar stor, säger han och fortsätter:
Och vi har haft vårt största genombrott. Nu vet vi att det går.
Delphine Hardion, Linda Johansson, Farnaz Yadegari och vd Erik Smith övervakar skapandet av nanotrådar hos snabbväxande Sol Voltaics.Bild: Jenny Leyman
Ideon börjar redan bli för litet för Sol Voltaics, men de har inga planer på att lämna Lund.
Bolaget har precis skrivit på för 3 000 kvadratmeter nya utvecklingslokaler i de gamla Max-laboratoriets lokaler. Ännu en flytt kan vara i sikte – bolaget har skrivit en avsiktsförklaring med Pro nano, den pilotanläggning för nanoteknikprototyper som planeras i Sciencevillage Scandinavia – mellan forskningsanläggningarna Max IV och ESS.
De har snabbt vuxit till dagens femtio anställda, vid årets slut räknar de med att vara runt sjuttio. 2023 är bolagets egen prognos fler än 1 400 anställda.
Men marknaden är inte i Sverige, utan i USA, Kina och Indien.
– Ja, tyvärr, Sveriges marknad är för liten för oss. Men däremot kommer vi att skapa många attraktiva jobb här och hjälpa till att göra Lund till tech-världens huvudstad, säger Erik Smith och avslutar:
– Stockholm är globalt känt för att vara en bra startup-stad. Men Lund är som Silicon Valley, fast utan kapital och lite mindre känt. Med vår teknologi kommer vi att sätta Skåne på kartan som nummer ett för tech-startups.

Skånsk solel i siffror

1 430 solcellsanläggningar som producerade 23 487 kilowattimmar fanns i Skåne 2016, enligt Solar Region Skåne.

Fakta: Solel

El kan produceras ur solenergi på olika sätt. Den vanligaste metoden är solceller, som omvandlar solljus till elektricitet i en kiselcell. Det finns även termiska solkraftverk, där koncentrerande solfångare används för att generera vattenånga som genom en turbin generar el.
Källa: Solar Region Skåne

Fakta: Lundgrens Elektriska AB

Omsättning: 2,6 miljoner kronor 2015 (2,6 miljoner kronor 2014)
Resultat före skatt: -4 000 kronor 2015 (-25 000 kronor 2014)
Lundgrens Elektriska grundades 1978 och är ett familjeföretag. 2010 bildades Lundgrens Elektriska AB.

Fakta: Sol Voltaics AB

Omsättning: 4,4 miljoner kronor 2015 (1,0 miljoner kronor 2014)
Resultat före skatt: -57,3 miljoner kronor 2015 (-44,8 miljoner kronor 2014)
Sol Voltaics AB grundades 2011. Bolaget har 50 anställda och finns på Ideon i Lund.
Läs alla artiklar om: Solenergi
Gå till toppen