Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mamman till misstänkte 15-åringen: ”Han är isolerad 23–24 timmar per dygn”

15-åringen som sitter häktad för mordförsöket på vaktmästaren vid Pildammarna behandlas illa i häktet, menar hans mamma. Nu anmäler hon situationen till JO, Justitieombudsmannen.
Men chefen för häktet ifrågasätter hennes påståenden.

Natten till den 8 februari 2017 sköts en man på Roskildevägen nära Pildammsparken.Bild: Patrick Persson
Det är ovanligt att tonåringar låses in på häkten, normalt placeras de på institutioner, övervakade av Statens institutionsstyrelse, SIS. Men 15-åringen har suttit i häktet på Porslinsgatan i Malmö sedan mordförsöket vid Roskildevägen natten till den 8 februari.
Läs också Polisens teori: Femtonåringen försökte stjäla vaktmästarens bil – sköt sedan honom bakifrån
Nu berättar hans mamma att han även har flyttats till säkerhetsavdelningen för vuxna. I en JO-anmälan skriver hon att han lever isolerad i sin cell 23–24 timmar per dygn, inte har några aktiviteter och varken har fått frisk luft eller solljus under två veckor. Det har lett till att han har blivit trött, håglös och uppgiven.
Dessutom är han rädd. Rädd för de vuxna som är placerade i cellerna runt omkring honom. ”Att man väljer att placera ett 15-årigt barn på en säkerhetsavdelning bredvid vuxna individer med svår psykisk problematik är skrämmande och gör barnet väldigt otryggt”, skriver hon.
– Vi behandlar inte ens djur så här. Jag tycker inte att det är ok. Det är skrämmande att det går, säger hon till Sydsvenskan.
Mamman är medveten om att bristen på aktiviteter delvis beror på att 15-åringen inte vaknar i tid på morgonen för att anmäla sig till dem. Men hon menar att kriminalvården måste hjälpa och stötta en deprimerad tonåring i större utsträckning. Hon efterlyser skolgång och förstår inte varför det tog över två och en halv vecka för hennes son att få sina glasögon.
– Och man kan väl hitta andra vägar. Man kan inte ha samma behandling och rutiner med en 15-åring som med en 40-åring? Man borde ha lite barnperspektiv – även om det är kriminalvård.
Vaktmästaren hittades skjuten vid den här källartrappan till ett hus på Roskildevägen.Bild: Tobias Barkman
Anders Backman är chef och ansvarar för häktet i Malmö. Han har inte själv sett anmälan och vet inte om 15-åringen har flyttats till säkerhetsavdelningen bland vuxna. Tonåringar brukar placeras på häktets ungdomsavdelning.
– Om det är så att han är på säkerhetsavdelningen, så beror det på att han varit kraftigt utåtagerande. Det kan också vara så undantagsvis att om någon är våldsam, skriker och håller väsen på ett sätt så att man stör medintagna så kan man också bli flyttad.
Samtidigt förstår Anders Backman inte hur 15-åringen kan vara rädd. Han är antingen själv i sin cell eller så är alltid kriminalvårdspersonal med honom.
– Han är ju isolerad i sin cell. Det är svårt att se vad problemet är.
När det gäller isoleringen hänvisar han till åklagarens restriktioner. Då har man bara möten med personal och erbjuds en timmes promenad på taket. Fast för dem som är under 21 år arbetar kriminalvården med att försöka bryta isoleringen med aktiviteter.
Mamman till 15-åringen tycker däremot inte att det har fungerat och hoppas att hennes JO-anmälan leder till en förändring. Hon pratar om mänskliga rättigheter och barnkonventionen.
– Jag vill att rutinerna ses över. När man ger kritik så är det väl det man vill, jobbar man med människor så måste man följa lagar och förordningar.
Sex veckor har gått sedan mordförsöket. En källa med insyn i polisutredningen har för Sydsvenskan berättat att man misstänker att 15-åringen hoppade in i mannens bil och försökte stjäla den. När vaktmästaren ville stoppa honom avlossades skott. Vaktmästaren fördes till sjukhus med inledningsvis livshotande skador.
Några timmar senare greps 15-åringen. Hans försvarsadvokat har inte velat att han ska sitta häktad med hänsyn till hans ålder, men åklagaren Åsa Kristensson har haft en annan uppfattning.
– Blir han placerad på en SIS-institution, så är det en annan myndighet som styr. Då kan inte vi kontrollera vem eller vilka han har kontakt med, har hon sagt i en intervju.
Trots att polisen anser sig ha starka bevis mot 15-åringen hävdar mamman hans oskuld.
– Vi vet också att vår son är oskyldig och jag är säker på att det håller på att nystas upp. Vad ska de då göra, ge 100 000 kronor i skadestånd? säger hon.
Det här är en redigerad version av den artikel som publicerades på morgonen den 25 mars. Ändringar har gjorts för att öka tydligheten. Inga fakta har tagits bort eller lagts till.
Gå till toppen