Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern: Prioriterat få ned sjuktalen

Stress, ångest och depression ligger bakom den kraftiga ökningen av sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser de senaste åren. Ansvarig minister Annika Strandhäll säger att arbetet med att få ner sjuktalen är prioriterat.

Antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser har ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016. Ansvarig minister Annika Strandhäll säger arbetet med att få ner sjuktalen är prioriterat. Arkivbild.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Enligt nya siffror från Försäkringskassan har sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016. Det totala antalet sjukskrivningar har också ökat men kurvan för dem med psykiska orsaker stiger betydligt brantare. 2011 var andelen av de sjukskrivna som fått psykiatriska diagnoser 33 procent, 2016 hade andelen ökat till 45 procent.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen