Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Prisad LTH-lärare brinner för att undervisa

Vägbygge och fotboll. Bådadera kräver fingertoppskänsla och pedagogisk förmåga för att läras ut.
Universitetslektor Ebrahim Parhamifar vet. Nu har han fått Nordiskt vägforums pedagogiska pris på 50 000 kronor.
– Jag brinner för mitt ämne och för att lära ut, säger han ödmjukt.

Alltid på väg. Universitetslektor Ebrahim Parhamifar, prisad vägbyggnadspedagog.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ebrahim Parhamifar arbetar sedan 25 år på Lunds tekniska högskolas (LTH:s) institution för teknik och samhälle, på trafik- och vägavdelningen. Konsten att bygga vägar är hans specialitet.
– Alla här på institutionen sysslar med både undervisning och forskning. Men mitt arbete är till 90 procent undervisning och så vill jag ha det.
– En del av min filosofi om livet är att jag tycker om att prata med människor och att kunna lösa små problem.
När det gäller undervisningen fokuserar Ebrahim Parhamifar framför allt på två saker.
– Det första jag gör på en kurs är att lägga mig på samma nivå som studenterna. Tillsammans jobbar vi oss sedan uppåt.
– Lika viktigt är att jag inte bara står där och pratar, ägnar mig åt envägskommunikation. Jag engagerar studenterna genom att ställa frågor på rätt nivå och ha en dialog med dem.
Dessa två saker är kärnan i hans arbete, påpekar Ebrahim Parhamifar. Och han ser att metoderna gör eleverna mer intresserade och motiverade att lära sig.
– Mitt ämne, vägbyggnad, är väldigt specifikt och studenterna, liksom folk i allmänhet, vet inte så mycket om det. Jag börjar med att ta reda på vad de kan och frågar dem sedan till exempel "vad tror ni att asfalt består av?". Jag bygger min fortsättning på vad de svarar och utvecklar det hela successivt.
Att koppla undervisningen till verkligheten är centralt för universitetslektorn. Alltså drar han gärna med sig studenterna ut på gatan för ett samtal om exempelvis vilka olika skador som kan uppstå i en väg.
– Och laborationerna är mycket uppskattade, där får studenterna bland annat blanda asfalt och sedan själva testa den. Studiebesök på vägbyggen är också viktiga.
Ebrahim Parhamifar åker ofta till andra svenska universitet och högskolor och undervisar i vägbyggnad. Han har gått alla de pedagogiska utbildningarna på Genombrottet på LTH, bidragit till att nya kurser startats på institutionen och också själv publicerat skrifter om hur man bäst undervisar, engagerar och examinerar.
– Jag lär mig hela tiden nya sätt att lära ut. Man blir aldrig fullärd och varje kurs är en utmaning.
Studentens eget intresse, inre motivation och vilja lära sig något är avgörande, understryker Ebrahim Parhamifar. Att bara vilja ta universitetspoäng kommer man inte långt med.
Han är mycket glad över utmärkelsen från Nordiskt vägforum. I prismotiveringen talas om vikten av att "uppmärksamma personer som med engagemang och kunskap bidrar till kunskap och innovation inom vägbyggnad".
– Detta betyder oerhört mycket för mig. Jag har vunnit fyra priser tidigare som är viktiga för mig, tre av dem från studenter och ett pedagogikpris. Det här kommer från branschen och det känns betydelsefullt att man där uppmärksammar mina insatser.
Ebrahim Parhamifars fascination för själva ämnesområdet hänger ihop med att det är så brett, säger han.
– Man kan göra så mycket, man kan jobba med planering, projektering, utförande, dimensionering eller vinterväghållning. Inom infrastruktur finns oerhört många utmaningar.
Ett stort intresse vid sidan om jobbet är fotboll. Ebrahim Parhamifar har tidigare tränat lag i Malmö och Staffanstorp, numera utbildar han själv tränare i Fotbollsförbundets och Skånebolls regi.
– Visst finns det stora likheter i hur man lär ut vägbyggnad och fotboll, säger han. Jag tar mycket hit från fotbollen och tvärtom.
På väggen i Ebrahim Parhamifars arbetsrum på LTH hänger en tröja från favoritlaget Barcelona, med hans smeknamn Ebbe och talet 65 på ryggen.
– Jag fick den när jag fyllde 65 år i höstas, säger han glatt.
Och så glider intervjun till slut över åt ett givet håll: Barcelonas osannolika vändning mot Paris Saint-Germain i Champions League härom veckan.
Gå till toppen