Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grattis! Idag är den vanligaste dagen att fylla år – om du bor i Malmö

Hipp hurra. Idag är den dag då allra flest födelsedagskalas planeras i Malmö. Flest Malmöbor fyller nämligen år i dag, den 26 mars.

Fyller du år den 26 mars? Det gör en hel del andra också i Malmö.Bild: Bertil Ericson / TT
Statistiska Centralbyrån har kartlagt vilken dag på året flest kommunmedborgare fyller år. Just i dag fyller 718 Malmöbor år.
– Jag hade ingen aning om detta, det var helt nytt för mig. Men det är kul för jag tycker att mars är den bästa månaden att fylla år på, det är en tråkig månad annars, säger Anna Backman som fyller 28 år.
Hon flyttade till Malmö från Stockholm i höstas när hon fick ett nytt jobb. På födelsedagen kommer familjen och hälsar på henne. Det blir brunch på dagen och middag med vänner på kvällen.
En av alla Malmöbor som fyller år idag. Anna Backman jobbar som hrpartner på ett företag i Malmö, är fotbollsintresserad och familjekär.Bild: Privat
Jan-Åke Cederholm är en annan av personerna i statistiken. Han blir 66 år och fyller år exakt samma dag som sin nio år yngre bror. Fast något firande ihop blir det inte den här gången.
– Kommer du upp i den här åldern så firar du inte så mycket, det är mest nollor. Jag firar med att tävla med hunden, en rottweiler, i spår. Sen blir det väl lite firande med barn och barnbarn och så får kompisarna i Klagshamn en kaka nere vid min hodda.
Men han är inte ensam om att vara född på samma dag som brorsan. Även Anna Lindborg som fyller 24 idag har samma födelsedag som storebrodern.
– Vi har alltid firat tillsammans. I år är faktiskt första gången vi inte gör det eftersom han är på skidresa. Jag firar med mamma och pappa idag så får vi ha släktmiddag senare när han kommer hem, säger hon.
Sydsvenskan lade i veckan ut en efterlysning på Facebook efter folk som fyller år på Malmös stora dag. Tråden fylldes inte bara av tips utan också av andra kommentarer. För den som är snabbtänkt räknar lätt ut att den 26 mars råkar vara exakt nio månader efter midsommar.
– Det är känns lite speciellt ändå. Jag pratade faktiskt med min mamma om det häromdagen, säger Felicia Franseus, som fyller 19 år och just höll på att förbereda en tjejmiddag när Sydsvenskan ringde upp.
Felicia Franseus går sista året på gymnasiet och önskar sig pengar i födelsedagspresent som ska användas till studier i USA efter skolan.
Även Hanna Nilsson började firandet på lördagen. Hon hade för dagen lämnat Skåne och begett sig till föräldrahemmet i Småland för att bli uppvaktad på sin 30-årsdag. När Sydsvenskan ringer har gästerna redan anlänt och fördrinken är serverad.
– Det blev enklast så, annars hade så många i släkten behövt ta sig till Malmö, säger hon.
Hanna Nilsson.
Gå till toppen