Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Andreas Ekström: Smålands nation är nära att begå publikt självmord

Nu måste något göras – situationen är akut.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Smålands nation krymper. Risken är uppenbar att den dör om inget händer.
Det är i så fall ett publikt självmord det handlar om.
I ett gediget reportage i tidningen Lundagård beskrivs utvecklingen – historien är ju känd och ofta nedskriven, om hur Smålands blev Lunds enda uttalade vänsternation på sjuttiotalet. Men trots allt tal om att vara tillåtande, alternativ och inkluderande har Smålands genom åren slitits av fraktionsstrider och hårda markeringar mot politiskt oliktänkande.
Det är egentligen rätt märkligt. Vi lever i en borgerlig tid. Förskjutningen högerut av samhällsperspektiven har varit konsekvent i ett kvartssekel. Det borde därför finnas en självklar plats för en bredare vänsterorienterad politik.
Men där har Smålands nation – det får man nog ändå konstatera nu – misslyckats. Medlemsantalet är nere på 261 individer. Det motsvarar sådär en halv procent av studentskarorna i Lund. Till detta kommer grav vanskötsel av nationens hus. De anställda på Smålands nations bostäder, SNB, har lämnat in en anmälan mot sin egen styrelse. Arbetsmiljön är katastrofal, sägs det där. Beslut förhalas och en del renoveringsbehov är att beskriva som närmast akuta.
Smålands har alltså misslyckats på hart när varenda punkt. Att väcka engagemang, att ordna arrangemang som upplevs som relevanta, att förnya sitt politiska samtal så att fler känner sig välkomna och sist men inte minst: att förvalta Dackegården på ett långsiktigt ansvarsfullt sätt.
Det är svårt att inte associera till en lundensisk första maj – jag minns inte riktigt vem som berättade historien för mig, och kanske har den förbättrats – men en luttrad polis ska i sin radio ha meddelat: ”Nu har anarkisterna börjat marschera.”
Jaha, svarade ledningscentralen. Men inte samtidigt väl? Och inte åt samma håll? Strider inte det mot hela idén med att vara anarkist?
Smålands nations kvarvarande medlemmar gör nog klokt i att följa de välartade anarkisternas exempel snarast möjligt. Hitta ett sätt att vara toleranta, inkluderade, och långsiktigt engagerade för nationens överlevnad. Detaljer i motsättningarna måste sättas åt sidan. Annars ser vi snart slutet för Smålands, och jag tror att det vore förödande för Lunds studentliv.
Det pösiga, det småborgerliga, det frackbeklädda, det punschdrickande, det har sin egen charm, och det klarar sig alltid. Det har en sorts inbyggd ritualitet som garanterar dess fortlevnad.
Men lite bredare än så måste ett brokigt och modernt kosmopolitiskt studentliv kunna vara.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen