Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Vinnarskallen som servar Svedala volley

I 28 år har Lennie Sverin pushat Svedala Volleybollklubb till nya segrar. Nu smashar han in priset.

Lennie Sverin, tränare för Svedala Volleybollförening, har tilldelats årets föreningsledarstipendium av Svedala kommun.Bild: Peter Frennesson
Den här veckan håller Lennie Sverin i volleybollträningar både tisdag, onsdag och torsdag. Och fredag, lördag och söndag åker han iväg med tjejerna i U16-laget, som ska iväg och spela SM. För Sverin handlar varje dag om volleyboll. Men hur hittar han lust och energi att fortsätta?
– Det är fantastiskt roligt att se när folk lyckas! Man ser hur de skiner och vill något med sin idrott. När man vinner matcher eller titlar är det så klart ännu roligare, säger Lennie Sverin, som är 43 år.
Nu prisas han för sitt engagemang när han får Svedala kommuns föreningsledarstipendium.
Lennie Sverin är uppvuxen i Svedala och började spela volleyboll när han gick i åttonde klass. Under tio års tid spelade han volleyboll, samtidigt som han tränade ungdomslag i Svedala. Sedan har tränarrollen tagit över. Genom åren har Sverin gjort allt i Svedala volleybollklubb: varit sportchef, ordförande, ungdomsansvarig, allt-i-allo och budgetansvarig. Eller som klubbens ordförande Jens Bredberg säger:
– I mångt och mycket har Svedala volley varit synonymt med Lennie Sverin.
– Han är en otrolig tillgång för klubben. Han är en envis liten rackare. Vinnarskalle. Tävlingsmänniska. Han vill vinna - och driver på för att göra det, säger Jens Bredberg.
Lennie Sverin skrattar gott åt det där med "vinnarskalle":
– Det stämmer! Jag hatar innerligt att förlora! Det gör bara ont. Jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Däremot är jag ingen dålig förlorare. Jag har inga problem med att förlora mot ett bättre lag - då är det bara att gratulera, säger Lennie Sverin.
Just nu är han tränare för tre lag i Svedala Volleybollklubb: U16, U18 och B-laget. Genom åren har han matchat fram massor av unga, kvinnliga talanger. Inte minst generation 94, där en stor del av laget blev elitspelare. Tvillingarna Alexandra och Rebecka Lazic från Svedala har till och med blivit utlandsproffs.
– 94:orna var ett helt fantastiskt lag! De vann allt som gick att vinna, säger Lennie Sverin.
En av hans främsta sidor är att hitta unga, talangfulla spelare. Och att envist jobba för att de ska utvecklas och behålla lusten att spela.
– Jag är svårt att träna lag som inte vill. Då funkar inte min tävlingsinstinkt.
Volleyboll är en viktig del av Lennie Sverins liv. Men på nätterna jobbar han på företaget Tamira, som har hand om störningsjouren för MKB och andra fastighetsbolag i Malmö. Där gäller det att lösa problem med par som bråkar, barn som väsnas på nätterna och stökiga ungdomsgäng som härjar i trapphusen.
Vid sidan av jobbet och volleybollen studerar Lennie Sverin också till socialpedagog på en yrkeshögskola.
Även om Sverin fortfarande älskar volleyboll känner han att det börjar ta emot att tillbringa hela helgen i en minibuss på väg till Gislaved eller Värnamo eller Veddige.
– Jag tror inte att jag är klar än. Men jag tror inte att det blir 28 år till, säger han.
Föreningsledarstipendiet delas ut på nationaldagen, och består av 10 000 kronor samt äran.
– Det är fantastiskt roligt att uppmärksammas på det här sättet! Det ger energi, det blir en personlig boost, säger Lennie Sverin.
Gå till toppen