Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: Brandattentat mot shiamuslimsk lokal var en ”del av IS kamp”

30-åringen åtalas för terroristbrott, alternativt mordbrand. Enligt åklagaren utförde mannen attacken i terrorgruppen IS namn i syfte att sätta skräck i shiamuslimer.

Branden bröt ut vid halvsextiden på morgonen.Bild: Läsarbild
Mannen ska ha kastat bensinfyllda molotovcocktails mot byggnaden vid Norra Grängesbergsgatan. I stämningsansökan beskrivs han som del av terrorsekten IS, Islamiska staten.
Men det finns ingen teknisk bevisning som binder 30-åringen direkt till brottsplatsen.
– Han har varit där på morgonen, i omedelbar närhet av lokalen som brinner. Men det är ett indiciemål det här. Man får lägga ihop allt och se om det håller hela vägen, säger chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.
Säkerhetspolisens chefsanalytiker är kallad som vittne i syfte att styrka bilden av att attentatet var "del av IS kamp." Åklagaren kommer lägga fram teknisk bevisning, "konversationer" med andra personer och telefonanalyser, för att binda 30-åringen till platsen och brottet.
Vilka är det som han har pratat med?
– Det Facebookkonversationer och man hittar dem i huvudsak i Sverige men någon är i Syrien och någon befinner sig i Saudiarabien, säger Agnetha Hilding Qvarnström.
Det brandhärjade huset används av en shiitisk kulturförening och kvällen före attentatet ska det ha anordnats en fest i lokalerna. 30-åringen greps i december och har hela tiden nekat till brott. Han är syrisk medborgare och bodde vid gripandet tillsammans med sin familj på ett boende i norra Skåne.
Enligt åklagaren var det 30-åringen som tipsade IS-media om att attacken i Malmö hade ägt rum och det ska vara genom detta som utredarna kom honom på spåren.
– Vi kan se att han levererar information till media som är IS-kopplad, säger hon.
Hur utredarna kom över det här spåret vill hon inte berätta.
Det var den 11 oktober i fjor som föreningslokalen utsattes för brandattentatet. När räddningstjänsten kom till platsen tidigt på morgonen brann det för fullt. Elden och dess rökutveckling innebar både en fara för människors hälsa och hotade byggnaden i sig, det menar åklagaren.
Lokalerna fick svåra skador av attacken.Bild: Polisen
Själva attacken ska ha fastnat på film. Enligt stämningsansökan visade klippet hur en ensam man kastade en brandbomb mot fastigheten. Men filmen finns inte längre kvar och kan inte visas för rätten i den kommande rättegången. Istället är några personer som sett den kallade att vittna.
– Det fanns en övervakningsfilm från en närliggande firma som några har tittat på. Men den säkrades aldrig och varken jag eller mina poliser har sett den, säger Agnetha Hilding Qvarnström.
Åklagaren och Säkerhetspolisen kopplades in i ett senare skede och Agnetha Hilding Qvarnström menar att ansvaret för missen med filmen ligger på Malmöpolisen.
"Till sist stannar han och tar fram först en flaska som han kastar mot fönstret till höger. Det börjar brinna lite. Sedan tar han fram en flaska till som han kastar mot fönstret bredvid och då börjar det brinna jättemycket. Sedan tog han sin cykel och sprang iväg", så beskriver ett av vittnena vad de sett på filmen.
Bilder från häktningsförhandlingen i november, den åtalade i grönt.Bild: Lars Dareberg
Efter branden tog Islamiska staten på sig ansvaret för attacken, via ett av sina officiella propagandadorgan. Åklagaren menar att attentatet, ett terroristbrott, på ett allvarligt sätt hotade att skada Sverige som stat och att den åtalades motiv ska ha varit att sätta skräck i shiamuslimer.
Den åtalade mannens inställning är att fortsätta neka till alla anklagelser. 30-åringens försvarsadvokat Lars Edman påstår att åklagarens bevisning är svaga.
– Det finns inte mycket som tyder på att han är skyldig. Åklagaren har inget konkret i bevisningen mot mannen och han har goda förklaringar till de anklagelser som riktas mot honom, säger han.
Dessutom menar Lars Edman att signalementet på den övervakningsfilm som inte längre finns inte stämmer överens med 30-åringen. Advokaten vill inte gå in på detaljer men hävdar att det är karaktäristiska drag som inte stämmer överens mellan mannen på filmen och den misstänkta 30-åringen.
Anklagelserna om att mannen skulle agera i IS namn och att han levererat information till IS-kopplad media förklarar advokaten med att 30-åringen ser sig som en medial person som sprider mycket nyheter via sin Facebook.
– Han har spridit information om branden som ledde till att fler personer i Syrien blev intresserade, det är någon av dessa som senare varit i kontakt med IS, säger Lars Edman.
Enligt advokaten har 30-åringen befunnit sig i närheten av lokalen under morgonen på grund av att anhöriga till mannen är boende i området.
Branden orsakade enligt utredningen skador för en miljon kronor. Rättegången inleds i Malmö den 31 mars.
Gå till toppen