Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Dags för Bullens ipa-korv

Bland alla skämt till pilsner som funnits på den svenska marknaden hör Bullens pilsnerkorv till de mest ikoniska. Nu får den konserverade korven ett par senkomna uppföljare: med öl från Charlis Brygghus i Kristianstad lanseras Bullens Beer Banger.
Denna gång ingår alltså öl i receptet, till skillnad från originalet från 1953. Det kommer i tre varianter – en korv med lager, en med ipa och en med stout. Rostade maltkorn har tillsatts åtminstone den sistnämnda korven.
”Bangers” är ett smeknamn på engelska korvar, sprungna ur nöden. Första världskrigets ransoneringar gjorde att korvarna var rätt ordentligt vattenfyllda, vilket fick dem att explodera i stekpannan. Bangers.
På så vis anknyter Bullens korvar både till klassisk svensk ”pilsner” – vattnig också den – och till nödlösningen. Varumärket Bullens pilsnerkorv skapades i Alvesta 1953, sedan Alvesta slakteriförening efter ett utbrott av salmonella hamnat i vanrykte. En populär skådespelare, Erik ”Bullen” Berglund”, lånade ut sitt namn och sin bild.
Populära på den här tiden var också de så kallade pilsnerfilmerna: film av lite mindre förnämt snitt, gjorda för vanligt folk. I dessa dracks sannerligen ingen champagne, nej en enkel pilsner fick duga.
Men hur ser det ut idag? Finns det en chans att Svensk filmindustri tar upp tråden och i modern anda lanserar ipa- och stoutfilmer? Eller finns det redan sådana? Kanske. Är det inte lite stout över Beckfilmerna, trots allt? Och ”100-åringen”-filmerna är väl lite ipa?
Gå till toppen