Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Fristäder för papperslösa mister bidrag

Trumpregeringen skärper nu tonen mot städer och delstater som inte samarbetar med den federala regeringen när det gäller deportering av papperslösa. Delstaten New York tänker inte böja sig, blev svaret.

Justitieminister Jeff Sessions vid måndagens pressmöte i Vita huset.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
En lång rad städer och kommuner i USA har officiellt förklarar sig som fristäder (sanctuary cities) för papperslösa invandrare. Det innebär bland annat att de inte aktivt hjälper federala myndigheter att hitta och utvisa papperslösa.
President Donald Trump har tidigare signalerat att han vill införa sanktioner mot fristäderna. Justitieminister Jeff Sessions förklarar nu att dessa inte ska kunna få bidrag från justitiedepartementet till polis och rättsväsende. Det kan också bli tal om att kräva tillbaka tidigare utbetalningar.
Sessions drog vid en pressträff på måndagen fram flera exempel på brott som har begåtts av papperslösa invandrare.
– Jag uppmanar kraftigt vårt lands delstater, stöder och kommuner att noga överväga den skada de åsamkar sina invånare och att ompröva sin politik, säger justitieministern.
Hans departement räknar med att dela ut över 4,1 miljarder dollar i bidrag det här budgetåret, enligt Reuters.
Att klämma åt dem som öppnar fristäder för papperslösa var ett av president Donald Trumps vallöften. Sessions erkänner dock att hans linje inte skiljer sig särskilt mycket från den policy som infördes av förre presidenten Barack Obama förra året, rapporterar The Wall Street Journal.
Delstaten New Yorks högste åklagare Eric Schneiderman replikerade att delstatliga och lokala myndigheter har stor frihet att inte delta i federala myndigheters migrationsåtgärder.
"President Trump saknar konstitutionell befogenhet att brett dra in finansiering av stater och städer bara för att de lagligt agerat för att skydda invandrarfamiljer", säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.
I förra veckan beslöt den av Demokrater kontrollerade delstatsförsamlingen i Maryland att göra hela delstaten till en fristad, vilket fick den republikanske guvernören Larry Hogan att hota med veto.
Bland de städer som utropat sig till fristäder för papperslösa finns New York, San Francisco, Chicago, Boston, Los Angeles och Washington.
Gå till toppen