Wimans blogg

AIK tar sitt förnuft till fånga - bortasupporters slipper skamvrån

Det är ju bättre att syndaren vaknar sent än inte alls.

2012 invigdes Friends arena i Solna och blev sedan AIK:s nya hemmaarena.
För er som inte varit där, så är den indelad i hela tre etage, vilket innebär att skillnaderna mellan platserna närmast planen och längst upp är enorma.
Oftast fyller AIK inte ens två etage på sina matcher. Ändå har konsekvent alla gästande supporters hänvisats till ett hörn av tredje etage, isolerade långt från händelsernas centrum.
Det har ärligt talat känts som AIK placerat sina gäster i skamvrån.
Nu meddelar AIK på sin hemsida att man tänkt om inför årets säsong och flyttar ner bortasektionen rakt ner till första etage i samma hörna. Jag förmodar att det innebär att tredje etage kommer att vara avstängt i princip utom vid derbyn (och någon guldmatch eller så...). Vid derbyna gäller dessutom speciella regler avseende bortasektionen.
Så här formulerar sig AIK på hemsidan:
"I samband med detta så genomför vi samtidigt en flytt av gästande supportrar från läktare 3 till läktare 1 i hörnet mellan den östra läktaren och den södra läktaren. Detta gör vi för att få en tätare arena med bättre inramning och en helt avskärmad läktare 3. Vi är övertygade om att denna förändring även tillför matchupplevelsen än mer dynamik och både visuellt som ljudmässigt ytterligare några nivåer. AIK Fotboll vill också ta ett krafttag mot de situationer som uppstått vid en rad tillfällen med nedkastade föremål mot den läktare som vi vill erbjuda bäst säkerhet på. Mellan bortasektionen och övriga läktare kommer det vara väl tilltagna avspärrningar och nät. Detta innebär inga förändringar i avspärrningar på utsidan av arenan och ni kan fortsatt gå in via entré A. Gästande lags supportar går fortsatt in under arenan via grind 1. Derbyn fortsätter som tidigare enligt samma upplägg. I våra egna undersökningar är det här en av vår egen publik och bortalagets supportrars största önskemål om utveckling. Vi är extra glada att den här förändringen också innebär att vi nu kan erbjuda särskilda platser för rörelsehindrade på bortasektionen, något som vi vet är efterfrågat."
Jag är mest förvånad att det dröjde så länge innan AIK upptäckte att fotbolls-Sverige tyckte så här.
Men det är ju bättre att syndaren vaknar sent än inte alls.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Premiär IFK Göteborg–MFF
Gå till toppen