Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren: Tonåringar tvingades råna butik på Kirseberg

16-åringarna fick varsin rånarluva och en kolsyrepistol för att begå ett rån. Två jämnåriga ska ha tvingat dem. Enligt åklagaren är bakgrunden en påhittad skuld kopplad till en minimotorcykel.

Butiksbiträdet i affären på Kirseberg hotades med en revolver och tvingades ge ifrån sig 2000 kronor och cigaretter. De två rånarna var maskerade med luvor och försvann sedan från platsen efter att ha stoppat pengarna i fickan. Klockan var tretton minuter över sex på kvällen den 30 januari i år.
Läs också En skottskadad vid tredje butiksrånet på en kväll i Malmö
Polisen var snabbt på plats men lyckades inte gripa någon misstänkt under kvällen. I rapporten beskriver de en uppriven butiksägare som förs till sjukhus.
Rånet filmades av butikens övervakningskamera.Bild: Polisen
Händelsen ingick i en våg med butiksrån som svepte över Malmö under vintern. Under just den här kvällen drabbades totalt tre butiker runt om i staden och vid ett av tillfällena sköts ett butiksbiträde på Rosengård ner.
Läs också Rånvågen mot Malmös butiker kan ha ebbat ut
Nu åtalas fyra tonåringar för inblandning i rånet på Kirseberg efter att en mamma ingripit.
Dagen efter händelsen kontaktade hon polisen och berättade att hennes son hade sagt att han låg bakom rånet. Polisen åkte hem till familjen och då erkände 16-åringen allting och berättade om sin jämnårige kumpan. Men allt hade skett under hot, menade han.
Nu driver åklagaren samma linje. Två 18-åringar ska ha tvingat två 16-åriga pojkar att gå till attack mot butiken. Bakgrunden ska vara en skuld kopplad till en affär mellan en av 18-åringarna och en av 16-åringarna. Enligt uppgifter i förundersökning är skulden kopplad till en försäljning av en minimotorcykel.
16-åringarna har berättat om hur en av dem fick en silvrig revolver, ett kolsyrevapen, riktat mot huvudet. De uppmanades att lösa skulden genom ett rån, annars skulle de skjutas.
"Först sa de att de skulle skjuta oss i huvudet sedan sa de att de skulle skjuta oss i benet", berättade en av 16-åringarna i förhör med polisen.
Efter hotet ska vapnet ha lämnats över tillsammans med två hemmagjorda rånarluvor som 16-åringarna sedan använde.
Revolvern – ett taiwanesiskt kolsyrevapen som laddas med rundkulor på 4,5 millimeter.Bild: Polisen
När rånet var utfört ska 18-åringarna ha tagit bytet och de yngre killarnas telefoner. När polisens insatsstyrka slog till mot en av 18-åringarna hittade de rånrevolvern på en hylla i en garderob.
Nu åtalas 16-åringarna för rånet och 18-åringarna för anstiftan, vilket innebär att de ska ha fått sina yngre bekanta att utföra brottet. En av de äldre åtalas även för olaga hot.
Gå till toppen