Redhawks

Kent Leijon Jönsson: Sportprestationer de luxe kommer inte hux flux

Från en halvrisig allsvensk klubb till SM-semifinal på lika många år som du har fingrar på ena handen. Jo, det är möjligt. Det har Malmö Redhawks bevisat. Laget som tidigare varit känt för att inte kunna leva upp till förväntningarna och aldrig bjuda på en överprestation.
Den bilden kan raderas.
Nu är det lite av extra allt, men sportprestationer de luxe kommer inte hux flux. Under Patrik Sylvegård-eran har de rätta besluten varit betydligt fler än felbesluten. Om vi ser 2012 som år noll var det viktigaste beslutet att satsa på en hemvävd stomme.
Och mura sten för sten. Ett osäkert och rastlöst sökande har ersatts av tålamod och självförtroende. Framgång sker sällan över en natt. Just självförtroende på isen är A och O, men det är lika viktigt att ha självförtroende i ledarstaben.
Gradvis har träningskulturen byggts upp via huvudtränare som Mats Lusth och inte minst Björn Hellkvist. Fystränaren Freddie Sjögren har också spelat en stor roll. Peter Andersson fick ta över ett vältränat lag, men han har adderat en taktiskt och mer flexibel speldimension. Visst, Andersson förfogar över ett bättre material än sin föregångare. Men han har också bidragit till att de befintliga spelarna har vuxit.
Nu skördar Redhawks frukterna.
Först Luleåknocken och sedan 4–2 mot Växjö leder fram till en semifinal mot HV71.
Med slutspelet som måttstock borde Redhawks behålla en sådan pjäs som Noah Welch. Svårt att hitta den typen av backar. Welch är fysisk, en ledartyp, inte oäven med pucken och kan dessutom spela enormt mycket.
Med sitt utgående kontrakt är Oscar Alsenfelt på glid. Jag har tjatat om det förut. I det fallet borde Sylvegård återigen ta sig en funderare på temat ”buy quality cry once”. En god målvakt kan betyda flera tabellplaceringar. Självfallet skulle det bli dyrt att ha Cristopher Nihlstorp på hans andra år av kontraktet plus en nysignerad Oscar Alsenfelt. Förmodligen skulle Redhawks i så fall sitta med SHL:s dyraste målvaktspar, men frågan är om klubben har råd att låta bli. Här gäller det att tänka och se runt runt hörnet. Hur det än blir sitter inte Oscar Alsenfelt i sjön.
Rhett Rakhshani har kontrakt för kommande säsong. En artistskattespelare som anslöt sent och hittade formen efter jul. Han har verkligen steppat upp och stått för flera viktiga mål. Amerikanen är ett levande bevis på att ingen spelare borde komma in senare än augusti.
Bäst av sju mot HV71 garanterar minst två hemmamatcher. Malmö. Redhawks lär spränga 10000-vallen på måndag hemma i Arenan.
För första gången någonsin i ett SM-slutspel.
10000 decibel?
Ja, kanske, men jag tänkte mest på sålda biljetter.
Läs alla artiklar om: Kvartsfinal 6: Redhawks–Växjö
Gå till toppen