Nord & Francke

”Jag tänker på Skam fler gånger om dagen än en femtonåring tänker på sex”

Vi satsar på att bevaka Skam – uppvärmningen inför fjärde säsongen börjar nu.

Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana.Bild: NRK
Från och med nu trappar vi upp vårt skrivande om Skam här på bloggen. Ärligt talat, det kommer att bli en klar slagsida. Inte så att vi slutar skriva om annat, men visst fokus blir det på den norska dramaserien. Vi gör det av kärlek.
Skam forsar i mitt blodomlopp. Jag drömmer hela scener ur den på nätterna, jag pratar i lösryckta repliker från den, jag försöker köpa läppstift i exakt samma nyans som Noora eller Sana.
Jag tittar just nu på den för fjärde gången, men vissa sekvenser har jag sett tio, tjugo, trettio, fyrtio gånger. I en mikropaus medan vattenkokaren fixar tevattnet hinner jag se när Vilde kommer hem till den deppande Noora med tortilla i en matlåda och säger det förlösande kroppen din trenger potet. När nagellacket torkar lägger jag telefonen framför mig och tittar på scenen i omklädningsrummet när Even berättar för Isak att han och Sonja bestämt sig för att ta en paus. Om jag behöver en kick på morgonen kan jag välja sekvensen där Noora spelar en Justin Bieber-låt för Eva och William kommer och avbryter.
En gång medan jag borstade tänderna tittade jag på när Eva drar in Ingri på skoltoaletten och ber henne om ursäkt men det funkade inte eftersom det var för svårt att borsta tänderna och gråta samtidigt.
Man kan inte skylla mig för att vara en early adopter vad gäller den här serien – jag började titta i mellandagarna – men jag har tagit igen det i intensitet. De tre säsongerna talar till något i mig och det är inte helt lätt att reda ut exakt vad det är. En kombination av sättet att berätta om eleverna vid Hartvig Nissen-gymnasiet – de sömlösa övergångarna mellan avsnitten, karaktärernas Instagramkonton, sms-konversationerna och chattloggarna som publicerats på Skamsajten – de exceptionella skådespelarna och den högklassiga personregin är en del av förklaringarna. Men också all rörelse kring serien: den internationella succén den gjort, trots att den officiellt bara finns i några få länder här uppe i Norden. Tredje säsongen, där temat var bipolaritet och att komma ut, gjorde att serien tog ett språng ut i världen och de två tidigare säsongerna följde med på köpet.
Publiken har organiserat sig i sociala medier: särskilda Instagramkonton finns för fans i Brasilien, Polen och Ryssland, det finns användare som kopierar scener ur serien med hjälp av barbiedockor. Youtube svämmar över av fansens ihopklippta hyllningar, memes dyker upp i olika flöden och i olika Facebookgrupper. Konversationer förs med hjälp av skärmdumpar där textningen står för meddelandet. Denna är särskilt användbar:
Till detta finns skådespelarnas privata profiler på till exempel Instagram. Varenda rörelse på dem och varenda eventuell hint i tidigare avsnitt kartläggs och analyseras av fansen och diskuteras ända ner på foliehattsnivå. När börjar säsong 4? Kommer det en trailer? Vem är ihop med vem? Han som spelar Eskild är i Malmö! Har ni sett att Even mimar något i Pause-scenen? Fiktion och verklighet flyter samman och trivialiteter och djupgående resonemang flätas samman till en fascinerande enhet.
Jag har trasslat in mig i detta och kommer inte loss. Så ärligt talat är det delvis av egoistiska skäl vår blogg nu kommer att fyllas av Skam. Jag tänker på Skam fler gånger om dagen än en femtonåring tänker på sex. Vad jag än gör tänker jag på att jag hade kunnat titta på, eller läsa om, eller skriva om Skam istället. Eller lyssna på soundtracket, musikläggningen är utsökt. Det skrev jag förresten om lite här för ett tag sedan.
Från och med nu och tills vi (och ni) tröttnar kommer vi att skriva om Skam i denna kanal då och då, en del skulle säga att det kommer att bli mer än vad allmänheten kräver. Nyheter och analyser, tips, små funderingar och stora.
Håll i foliehatten, nu åker vi! Här kommer en liten present till dig som orkat läsa ända hit. Alt är love:
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Gå till toppen