Wimans blogg

Många nyfikna följde träningen - men nu stänger Pehrsson portarna

"Försäsongen har varit så lång att jag inte ens kommer ihåg när den började."

Bättre än Johan Wiland uttryckte det efter dagens MFF-träning på plan sju går väl inte att beskriva det. Det är hans citat ovan.
Och nu när premiären äntligen närmar sig, ska man börja förvånas över att efter premiären Göteborg-MFF väntar en tio dagar lång ny försäsong till hemmapremiären mot Sundsvall.
Rivstart med tvärstopp, skulle man kunna säga.
– Vi är klara för att spela allsvenskan - hur klara har vi kvitto på på lördag. Men vi var i princip färdiga när vi lämnade Marbella. Var tvungna att vara det eftersom så många skulle iväg. Nu ska det bli härligt att knyta ihop gruppen och spela premiären till slut, sa MFF:s tränare Magnus Pehrsson.
MFF kör stängd träning på gamla stadion torsdag-fredag (onsdag ledig).
– Jag känner att det är rätt inför första matchen. Ingen utifrån vet hur vi kommer att ställ upp. Det är många faktorer som väger ihop för att stänga de här dagarna. I just den här matchen finns lite överraskningsmoment, menade MFF-tränaren.
Det hängde en hel del supportrar runt staketet på dagens träning, trots att det fortsatt bara var halv trupp ute.
Markus Rosenberg tränade för fullt igen och även Erik Andersson deltog fullt ut när det blev en tuff avslutning med mycket spel på liten plan sista halvtimmen.
Mycket tid ägnades åt offensiv drillning och till slut fick alla vara med utom mittbackarna Lasse Nielsen och Felipe Carvalho som fick ägna sig åt nickträning på hörnor. Såg ganska trist ut, men nyttigt förstås.
Markus Rosenberg körde för fullt och eftersom halva träningen var taktisk, började vi genast formera lag. Jo Inge Berget kan alltså tyvärr räknas bort från premiären.
Någon spelare agerade nog bara stand in i dag. Tror inte att Alexander Jeremejeff startar.
– Jag har börjat formera en startelva i huvudet utan Berget. Det är väl någon plats jag funderar över, sa Magnus Pehrsson.
Alltså tror jag att det är två - om han inte ruvar över ett litet systemskifte.
Johan Wiland står i mål och framför sig har han Anton Tinnerholm, Lasse Nielsen, Franz Brorsson och Behrang Safari om inget oförutsätt inträffar. Det kan vi nog vara överens om.
Magnus Wolff Eikrem spelar på en kant och Markus Rosenberg spelar på topp.
Jag tror att Pawel Cibicki får kliva upp bredvid honom. Det innebär i sin tur att en kant är ledig och att den går till Mattias Svanberg eller möjligen Tobias Sana. Tror på Svanberg.
På innermittfältet är frågan om Anders Christiansen ska komma in eller gå ut. 90 minuter är han inte redo för. Jag landar i att det blir Erdal Rakip och Oscar Lewicki.
– "AC" är inte riktigt sig själv i en hel match än, men en joker, sa Magnus Pehrsson.
Nämnde också ett litet systemskifte. Om jag skulle tänka så här att de elva spelarna som sammantaget ser ut att vara i bäst form ska vara på planen, går tankarna till sista halvtimmen i Marbella när MFF mötte Molde.
Då spelade Magnus Pehrsson med tre centrala mittfältare. Pehrsson fick frågan om han kunde tänka sig det systemet som ett alternativ i allsvenskan.
– Jo, absolut. Det finns där. Eftersom vi har en tydlig fördelning mellan våra forwards i de flesta matcher, blir det ganska enkelt att byta en forward mot en mittfältare som vi gjorde mot Molde utan att vår struktur ändras.
Och så blev han nästan lite poetisk.
– Vi ska kunna ha ett flexibelt spel utifrån vem som tolkar rollen.
Skulle jag välja formstarkaste spelarna, skulle uppställningen framför backlinjen och utan Berget bli:
Oscar Lewicki - Erdal Rakip
Anders Christiansen
Magnus Wolff Eikrem Pawel Cibicki
Markus Rosenberg
Kalla det vad ni vill i siffror. 4-5-1, 4-3-3, 4-2-1-2-1.
Försökte pressa Pehrsson på vilket som är viktigast för honom: rätt spelare på rätt plats eller bästa elva spelarna på planen.
– En mix av det, svarade han. Egentligen en fusion av tre saker. Dels det vi har jobbat med i vårt grundspel, dels den analys som framför allt jag och Jens - men även Olle vad gäller fasta situationer - gör för vad det är vi ska hantera och utnyttja hos motståndarna. Men också vem som är het, vem som är i form.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Premiär IFK Göteborg–MFF
Gå till toppen