Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eva Rydberg ska göra huvudrollen i SVT:s julkalender

Årets julkalender, "Jakten på tidskristallen", är ett science fiction-äventyr inspirerat av "ET". Onda krafter ska stoppa tiden. Bara tre barn och deras professor kan rädda universum – och julen.

Eva Rydberg spelar professor Styregaard. "Jakten på tidskristallen" är hennes femte julkalender.Bild: Noella Johansson/TT
Med lera i ansiktet och ett trangiakök hängande vid höften ska professor Styregaard snart landa på djungelplaneten. Roboten Gorby har hon lämnat hemma. I stället har hon med sig tre av sina elever: den ängslige julälskaren Max, den överrationella Lima och den föräldralösa Asrin.
Rollen som den barnsliga professorn är Eva Rydbergs femte i en julkalender. Under inspelningarna av "Trolltider", flera gånger utnämnd till SVT:s bästa julkalender någonsin, blev hon en gång borttappad i den stora tennisskon som tillhörde scenografin. I väntan på nästa scen hade Eva Rydberg lagt sig i skon och somnat.
– De letade och letade men kunde inte mig, det var kul, säger Eva Rydberg och skrattar.
Årets kalender beskriver hon som "fantasifull, spännande och rolig". Inspelningarna i TV-husets Studio 1 har kommit halvvägs och även denna gång blir det mycket väntan. Medan medarbetarna lägger sista handen vid den ambitiösa djungelscenografin pluggar de tre andra huvudrollsinnehavarna, Vincent Wettergren, Monna Orraryd och Naima Palmaer, matte ute i SVT-korridoren eller fördriver tiden med Youtubeklipp
Eva Rydberg sätter på sig peruk och mössa. Tagningen pågår några minuter innan det blir dags för lunch.
"Jakten på tidskristallen" bygger på Erika Wallins fantasytriologi "Speglarnas hemlighet". Ondskan förkroppsligas av Rikard Wolff som kommer att ha en lång robotarm, berättar Tord Danielsson som regisserar tillsammans med Oskar Mellander.
Inspirerade av filmer som "ET" och "Tillbaka till framtiden" har de även skrivit manus.
– Vi ville göra något annorlunda och gå åt samma håll som de filmer vi växte upp med på 1980-talet, säger Tord Danielsson.
En viktig ambition har också varit att ställa barnen inför problem som känns verkliga.
– Allvaret ligger i att världen kommer att gå under, och att det är barnen som måste rädda den, även om det inte är någon medveten allegori över samtiden.
TT: Julkalendern har förblivit lägerelds-tv med tittare i alla åldrar. 2,5 miljoner personer såg varje avsnitt av "Selmas jul" på ordinarie sändningstid. Varje kalender brukar också bli måltala för någon form av kritik. Vilket missnöje kommer den här att väcka?
– Jag kan tänka mig att en del tycker att det är för mycket äventyr och för lite jul. Men det är roligt att SVT gör olika kalendrar, det här är den största dramabarnsatsningen man gör, då ska det inte vara samma tomtehistoria hela tiden, säger Tord Danielsson.
Vincent Wettergren som spelar Max tycker att årets kalender skiljer sig från de tidigare.
– Den här kommer man att komma ihåg. Man kan säga att allt händer i den.

Fakta: "Jakten på tidskristallen"

Premiär: 1 december på SVT1.
Manus och regi: Oskar Mellander och Tord Danielsson efter en fantasytrilogi av författaren Erika Wallin.
I rollerna: Eva Rydberg, Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Naima Palmaer, Rikard Wolff, Klas Wiljergård, Felice Jankell, Kodjo Akolor, Julia Ragnarsson, Sissela Benn, David Wiberg, Bianca Kronlöf med flera.
Gå till toppen