Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon strävar efter det skeva och störiga

Hon är poeten som strävar efter det skeva och störiga. ”Vi har hägn” är Petra Mölstads tredje samling. Hon är också mars månads poet i P1-programmet Dagens dikt.

Petra Mölstad är mars månadens poet i P1:s Dagens dikt.Bild: Lars Brundin
Malmöpoeten Petra Mölstad jonglerar med orden och bokstäverna i sina dikter. En blandning av långt och kort i ett flöde som inte störs av versaler, däremot en eller annan punkt, blir ett konstverk för ögat.
I hennes diktning lever gamla begrepp upp, som däld, dyvelsträck, avträde. Hon skapar också nya. Vad sägs till exempel om vadmalstystnad? Eller fasettkvalster?
Kreatur, färist, hägn och märgelgrav är ord som hon gärna använder. Frossört med sina blåa blommor och som trivs bäst i skuggan är en favoritväxt.
– Ordet säger så mycket och växtlighet är sinnebilden för det som lever, för ljuset och det som bryts ner, ruttnar.
”Vi har hägn”, Petra Mölstads tredje verk, är en skir volym. Läsaren får ta till kniven för att komma åt texten.
– Jag tycker om den taktila händelsen i att sprätta upp.
Sydsvenskans och HD:s recensent Ann Lingebrandt beskrev den så här: ”en djuriskt sinnlig poesi som bökar i jorden och trängs bland fuktiga kreaturskroppar.”
– Jag skriver ganska spretigt med många olika impulser och har sällan konceptidéer när det gäller form eller innehåll. För mig är det viktigt att texten har en viss störighet och trasighet. Det är skönt med lite förvirring. Berättandet är inte linjärt, det ska nästan gå att läsa baklänges, lite som en cirkel eller en scen där allt händer samtidigt
Petra Mölstad är en politisk poet formad av punkscenen i Landskrona där hon växte upp. Hon vill förmedla andra känslor än de vackra. När dikten når sina läsare har upphovskvinnan å andra sidan förlorat sitt tolkningsföreträde.
– Jag har en bakgrund som vänsteraktivist på olika sätt och medverkar i olika politiska tidskrifter. Poesi är systemkritik som inte inordnar sig i ord eller form. Språket kan vara antiauktoritärt, inte självklart fattbart. Jag har mitt sätt att förhålla mig till världen, förklara den eller göra den ännu mer obegriplig. Men jag kan inte styra hur mina texter läses.
Med nya samlingen har Petra Mölstad hämtat sig från det tuffa året 2016. Samlingen ”Din disciplin” låg färdig för utgivning, med omslag och allt, när förlaget Sadura gick i konkurs.
– Det är den hårda verkligheten. Nu känns det gött att ha gett ut tre böcker.
Tack vare jobbet på Konstfrämjandet i Malmö där Petra Mölstad arbetar med konstprojekt för gamla inom äldrevården har hon fått ett större lugn i sitt skrivande. Parallellt lever skapandet sitt eget liv.
– Jag samlar och skriver hela tiden, mest med kroppen. Hjärnan kommer sen när texten ska byggas. Ibland är jag rädd för att plagiera mig själv. Då brukar jag tänka på den mexikanska poeten Gloria Gervitz som har skrivit på samma dikt sedan mitten på sjuttiotalet. Den bara fortsätter och hakar i med associationer som ligger dubbelt.
Petra Mölstad är från början konstnär och började skriva när hon läste upp sina betyg på Komvux.
– Jag började ganska sent, jag var tjugosju, tjugoåtta och hade varken skrivit poesi eller annat tidigare. Jag höll på med ogripbar videokonst. Jag transformerade den till text.
Debuten ”Införsel” från 2013 tog tio år att skriva. Petra Mölstad beskriver den som lössläppt och med ett visst mått av polyfoni.
Den, likt hennes övriga verk, har tillkommit på lokal.
– Men jag har inget stamställe utan väljer olika.
När vi skiljs åt på kaféet mittemellan hennes hem och arbetsplats säger Petra Mölstad:
– Nu längtar jag efter tranorna.
Fakta

Petra Mölstad

Aktuell: Mars månadens poet i P1:s Dagens dikt (finns att lyssna till på SR play) och med nya samlingen ”Vi har hägn”.

Verk: Debuterade 2013 med ”Införsel” följt av ”Omloppstid” från 2015.

Uppvuxen: I Landskrona.

Bor: I Malmö.

Familj: Ja.

Är: Poet.

Gör: Arbetar på Konstfrämjandet med konst i äldrevården. Skriver.

Gillar: Skåda fåglar och samla frön. Black metal och djävulsfilmer.

Gå till toppen