Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lugi gymnastik manifesterar för en egen hall

Lugi gymnastik har tappat tålamodet när det gäller politikernas löften om en ny gymnastikhall.
–Vi kan inte tävla och träna fullt ut i Fågelhallen som är för kort och för smal, säger huvudtränaren Alessia Bommarco.
På torsdag manifesterar föreningen på Stortorget för en egen hall.

Alessia BommarcoBild: Hussein El-Alawi
Förutsättningarna för de tusen flickor som tränar i Lugi gymnastik är usla, anser föreningen som i flera år kämpat för en ny hall till gymnasterna.
– Vi tränar i hallar som inte är anpassade för truppgymnastik. Vi kan inte tävla och träna fullt ut i Fågelhallen som är för kort och för smal. Tiderna vi blir tilldelade är i för små hallar, och ofta är de sena. Vi är också tvungna att alltid bära många och tunga redskap varje dag, säger Alessia Bommarco, huvudtränare i Lugi gymnastik.
För drygt ett år sedan ställde politikerna i kultur- och fritidsnämnden sig bakom ett förslag om en ny hall, med plats för gymnastikföreningen, vid Bollhuset. Men sedan dess har det varit tyst.
– Ärendet verkar helt dött. Och när det gäller Bollhuset har vi fått veta att kommunen kommer att prioritera skolornas behov först. 2 400 elever ska ju in på Svaneskolan som ska bli gymnasium.
Det besked föreningen har fått är att en ny hall vid Bollhuset möjligen kan stå klar någon gång mellan 2023 och 2025. Så länge vill föreningen inte vänta.
I stället vill föreningen att en multifunktionsarena, som inkluderar gymnasterna, byggs på Arenaområdet. Marken, påpekar föreningen, är redan detaljplanerad för idrottens behov och dessutom finns det en färdig infrastruktur.
– Vi kommer att föra fram detta förslag på torsdag, säger Alessia Bommarco.
Men Bollhuset är fortfarande huvudspåret som hem för gymnastik och kampsporterna, enligt kommunalråd Anders Almgren (S).
- Där har vi kommit längst. En hall på Arenaområdet skulle kanske vara ett snabbare spår för gymnastik- och kampsportsföreningarna eftersom det redan finns en detaljplan framme, säger han.
– Men det skulle inte bli lika bra för dem och vi har redan anslagit 40 miljoner kronor i budgeten för en om- och nybyggnad av Bollhuset.
Bollhusförslaget innebär att en ny byggnad byggs på parkeringsplatsen framför. Den nya byggnaden ska bestå av ett underjordiskt garage och två plan som inrymmer kampsporterna och gymnastik. Ovanpå föreslås att man bygger flerbostadshus.
Tanken är att byggrätter säljs till en bostadsaktör och att intäkterna till stor del finansierar lokalerna för kampsport och gymnastik.
I mitten av april ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera frågan.
Lugi gymnastik befarar att ombyggnaden av Bollhuset inte kommer att vara klar förrän någon gång mellan 2023 och 2025?
– Så länge ska detta inte behöva dröja. Om det behövs en planändring av tomten kan det bli överklagande. Men vår ambition är att detta inte ska dra ut på tiden, säger Anders Almgren.
Han utesluter inte att en hall vid Arenaområdet trots allt kommer att byggas för att möta behoven hos både skolor och föreningsliv.
– Det behövs sannolikt en c-hall ändå, vi kan nog bygga båda två, säger han.
Alessia Bommarco är övertygad om att det kommer att dröja länge innan nybyggnaden vid Bollhuset står klar.
- Det är enklare att bygga på Arenaområdet. Vi vill hellre vara där, i en hall där både bollsporter och gymnaster kan vistas, säger hon.
Gå till toppen