Nord & Francke

Tinna från Malmö skrev hyllningslåt till kärleksparet i ”Skam”

Tinna Boman.
Ett av alla skäl att älska Skam är fansen. Hängivenheten är total och det går säkert att säga ett och annat om allt som inte blir av medan tusentals människor istället ägnar sig åt att älta en norsk tv-serie sönder och samman. Det pratar vi dock inte om här, då hamnar vi ur fokus.
För det är som vanligt – det är roligare att vara innanför än utanför. Fansen bildar en enda stor kosegruppa där det är så mysigt att befinna sig och det skapas också väldigt mycket – teckningar, filmer, hemkörda tryck på t-tröjor, tygpåsar och annat. Kvaliteten är skiftande, men hängivenheten mäktig.
Och plötsligt dyker det upp något exceptionellt.
Tinna Boman från Malmö, numera boende i Uppsala, lade nyligen upp en hyllningslåt till Isak & Even och deras kärlek och jag lovar, jag blev rörd redan under första versen av Alt er love, det är så himla fint. I Skams skapare Julie Andems anda lånar hon lite repliker och väver smart in i sin text. Och rösten! Jag älskar detta:
Många Skamtittare har vittnat om det vakuum som uppstår när de tittat på alla tre säsongerna. Att Alt er love kom till var ett klassiskt fall av att det fanns något som Tinna Boman behövde bearbeta.
– Texten till låten skrev jag när jag saknade dem som mest för någon månad sedan, när jag insåg hur många citat från tredje säsongen som skulle funka bra i en låttext. Musiken fanns redan där sedan länge; hade funderat ett tag på vad jag skulle kunna använda gitarrslingan till, och så klaffade text och musik så bra, berättar hon.
Men hur kunde berättelsen om Isak och Even gripa tag så?
– Framför allt tyckte jag att förhållandet kändes väldigt äkta, och skådespelarna är helt outstanding. Jag älskar hur de - olikt många andra framställningar av homosexuella förhållanden - tillåts att bara vara: bara vara kära i varandra, och brottas med problematik som inte nödvändigtvis kopplas till att de är killar båda två.
En ganska oklassisk klassisk kärlekshistoria, alltså. Som nu har fått ett eget soundtrack.
*
Och så en bonus, off topic: Jag kan inte släppa Tinna Boman så lätt. Det visade sig nämligen att hon stod på scen när Green Day spelade på Malmö Arena för några veckor sedan. Gruppen har för vana att ta upp fans ur publiken som får medverka på scen och Tinna Boman var uppe och spelade gitarr på en låt. Min kollega Håkan Engström såg konserten och reagerade på gästspelet, hans text finns här. Alltså hon äger scenen. Bandets sångare Bille Joe Armstrong var så tagen att han utan omsvep skänkte lånegitarren till henne. Kolla här:
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Gå till toppen