Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vägförening stämmer Vellinge stadsnät efter fibergrävning

Det råder delade meningar om hur arbetet är utfört. Vägföreningen menar att allt måste göras om från grunden – Vellinge stadsnät AB håller inte med. Nu stämmer vägföreningen Vesab för avtalsbrott.
Höllvikens vägförening "nr 1" skrev ett avtal med Vesab om grävning av fibernät. Vägföreningen har samma regler för grävning som Vellinge kommun har för sina vägar – och dessa har Vesab enligt vägföreningen inte följt.
– De har inte följt det avtalet, de har fuskat. Det är inte tillräckligt djupt på vissa ställen och flera andra saker de slarvat med. Hur mycket det är vet vi inte för de har fyllt igen allt, säger vägföreningens ordförande Börje Svensson.
En del felaktigheter upptäcktes redan vid arbetets början, men då gjordes det om och åtgärdades direkt. Sedan har fler fel upptäckts när andra grävningar gjorts i området som kommit i kontakt med fibergrävningen, enligt vägföreningen.
– Det måste göras om i stora delar. De anser sig vara färdiga, vi har inte godkänt det utan har krävt att det ska åtgärdas, säger Börje Svensson.
En dialog har förts med Vesab som har åtgärdat en del av de punkter som vägföreningen påpekat, men sedan är de två parterna oense om hur arbetet är utfört. Henric Norell, vd på Vesab, håller inte med om att arbetet behöver göras om:
– Vi har under byggets gång haft fotodokumentation och besiktningsmän som varit där. Vi har över 300 bilder som visar hur arbetet har gått till. Vi har inte kommit överens med vägföreningen om vad man ska klassa som fel och inte.
Några av de brister som vägföreningen påpekat har åtgärdats av Vesab.
– Allt som är uppenbart fel ska åtgärdas, och det har vi gjort. Det är de andra punkterna som vi inte riktigt kan komma överens om. Vi har sagt att vi vill ha punkterna så att vi kan bemöta dem, säger Henric Norell.
Stämningsansökan skickades med post till Malmö tingsrätt under tisdagen i förra veckan.
Gå till toppen