Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skjutne 25-åringens bror mördades för en månad sedan

Polisen har på grund av skadorna inte kunnat förhöra 25-åringen. Den som höll i vapnet går fortfarande lös. Polisen kopplar nu ihop flera av den senaste tidens våldsdåd.

Klockan var 22:39 när boende på Lindeborg slog larm om en skottlossning.Bild: Patrick Persson
25-åringen var förberedd på att bli angripen och bar skyddsväst när han sköts ner. Skadeläget beskrivs dagen efter som ”allvarligt men stabilt” av Region Skånes pressjour.
– Det är flera skott avlossade. Det har vi samstämmiga uppgifter om, säger Nils Norling, pressinformatör på polisen.
Polisen har slagit till mot adresser på Seved och Gullviksborg i jakten på en namngiven gärningsman, berättar källor för Sydsvenskan.
Läs också Man skjuten på Lindeborg – allvarligt skadad
25-åringen har ännu inte kunnat förhöras om vad som hände. Det är upp till hans läkare att avgöra när han klarar av att prata med utredarna.
Enligt Sydsvenskans uppgifter är 25-åringen bror till den man som mördades på Segevång den fjärde mars i år. Vittnen såg flera personer avlossa skott och mördarna går fortfarande lösa.
Läs också En person död och en allvarligt skottskadad på Segevång
Mordförsöket på Lindeborg har uppenbara likheter med mordet på Segevång. Båda offren träffades av skott vid tiotiden på kvällen när de satt i en stillastående bil på en parkering. Fordonet som mordoffret satt i på Segevång tillhörde hans bror – 25-åringen som nu vårdas på sjukhus.
Polisen vet inte om 25-åringen var ensam i bilen på Lindeborg på onsdagskvällen. Övervakningskameror i närheten av brottsplatsen kan vara en väg för att få mer information. Utredarna söker också efter fler vittnen.
– Vi har hört mycket folk som befunnit sig i närheten. I dag ska vi sammanställa och se efter mönster, säger Nils Norling.
– Det är väldigt intressant för oss att veta om någon har sett någon försvinna från bilen.
25-åringen satt i en bil på Dansörgatan när han sköts.Bild: Patrick Persson
Skottlossningen hanteras inom polisens “särskilda händelse” med anledning av mord och mordförsök i Malmö. Det är, kortfattat, ett sätt för polisen att organisera resurserna mer effektivt.
Polisen bekräftar nu att de ser klara likheter och samband mellan flera av händelserna under senare tid. Det handlar bland annat om personkopplingar, till exempel mellan brottsoffer i dåden. Polisen bekräftar att 25-åringen ingår i en grupp personer som granskas extra noga.
Bröderna har tidigare berättat om en hotbild under förhör. Båda två har dömts för att ha haft vapen och har då motiverat det med att de behövde skydda sig mot fiender.
För två och ett halvt år sedan greps 25-åringen med en jugoslavisk kalasjnikov i sin bil. Han har själv uppgett att han blivit beskjuten och berättat om ljudet av kulor som ven runt hans huvud. Den gången pekade han bland annat ut en kriminell ledargestalt som gärningsman. Det är en man som figurerat i flera mordutredningar i Skåne.
25-åringens bror krockade med bilen när han sköts på Kronetorpsgatan. Han blev 23 år.Bild: Björn Lindgren\/TT
Gå till toppen