Nord & Francke

Dagens fynd: Ett broderat Sana-citat på en lyktstolpe

På Kungsgatan i Malmö har något gjort ett broderat konstverk från scenen när Sana och Noora diskuterar kärlek vs ideal.

Orden som Sana säger till Noora står nu skrivna i broderi i trädallén nära Värnhemstorget.Bild: SVT Matilda Lindberg
En tygbit med två rosa hjärtan och den broderade texten du er sterk og selvstendig når du kan endre meningene dine har spänts upp runt en lyktstolpe på Kungsgatan i Malmö, i trädallén när man närmar sig Värnhemstorget.
Det här citatet är ju så fint. Inte för att det är lika catchigt som kroppen din trenger potet eller lika marinerat i visdom som detta:
Bild: SVT
Men det broderade citatet, du er sterk og selvstendig når du kan endre meningene dine, är hämtat från en scen i avsnitt 8 säsong 2 när Noora och Sana sitter i en fönstersmyg på skolan och diskuterar kärlek vs ideal.
Noora bekänner för Sana att det enda hon vill är att vara med William. Men kan hon följa sina känslor när William går emot allt hennes feministiska jag står för? ”Ska jag bara ändra mina åsikter för en kille?” Han som har krossat en flaska i en annans kille huvud? ”Jag är emot krig”, säger hon på sitt rättrådiga vis.
Scenen är tio minuter lång, ett av de där böljande samtalen som får lov att ta tid i Skam, och det som gör serien så underbar. Sana intar här rollen som terapeuten med sin "magiska hijab". Noora är som en karbonkopia av Elizabeth i Stolthet och fördom där hon sitter med en penna i handen i fönstersmygen. Hon slits mellan sitt dunkande hjärta och sin mer kallsinniga hjärna. Med Sanas hjälp kommer hon fram till att en människa får lov att vara komplex, och att det är varje människas skyldighet att ta reda på hur den som är oliktänkande egentligen fungerar.
"Du kan inte tro att du själv sitter med alla svar på vad som är rätt och fel. Om du inte ens har försökt att förstå någon som du älskar, då blir jag pessimistisk å världens vägnar", säger Sana.
Bild: Matilda Lindberg
Slutsatsen är: Låt inte dina ideal hindra dig ifrån att leva. Den modiga är den som inte gömmer sig bakom ett skal av benhårda principer.
Och nu står det skrivet också i vår stad.
Tack till Matilda Lindberg som tipsade oss om konstverket, och tog bilden!
Vet du vem konstnären är? Har du sett fler liknande exempel på broderad gatukonst?
Eller har du något annat Skam-relaterat tips? Mejla oss!
Gå till toppen