Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: "Det är oviljan att ingå i majoritetssamhället som provocerar"

Slöjmotståndet har ingenting med religion att göra, menar Gordana Othal Bjerborn.Bild: Britt-Mari Olsson
När jag flyttade till Sverige för 30 år sedan, hade jag i bagaget några fina, nya yllekjolar. Väl i Sverige insåg jag snabbt att ingen annan bar sådana kjolar, så de blev förpassade till en kartong och nya kläder från Åhléns tog deras plats i garderoben. Det handlade om att ta seden dit man kommer och anpassa sig till omgivningen.
På liknande sätt gör de flesta invandrare, och det är inte ofta vi på gatorna ser ryska kvinnor i långa pälsar, afrikanska kvinnor i traditionella långa klänningar, eller indiska och pakistanska människor i sina traditionella kläder. Däremot har kläder som berättar att bäraren är av muslimsk tro blivit vanliga på våra gator. Här säger Aya Said att det inte är de religiösa symbolerna som är problemet, utan tankarna om dem.
Läs också De religiösa symbolerna är inte problemet utan tankarna om dem
Jag håller absolut med henne, även om jag ser saken på ett annat sätt.
Jag vill gärna gå rakt på saken, och kanske öka förståelsen på båda sidor. Folk säger att slöja är ett uttryck för kvinnoförtryck, medan de i själva verket retar sig på invandrare som inte visar vilja att ta seden dit man kommer. Som inte vill anpassa sig utan kräver eller tar för givet att deras omgivning anpassar sig och accepterar dem. Som ser integration som samhällets förmåga och vilja att ge efter deras krav och behov.
Halalmat och enskild simundervisning för muslimska flickor är numera självklara i svenska skolor. Nu kommer krav på heltäckande kläder i bassänger och slöja på arbetsplatser. Även om det kan se ut som oviktiga petitesser, retar det majoritetsbefolkningen, och då menar jag även oss invandrare som har anpassat oss.
Så, nej, det handlar inte om din religion. Det handlar inte om vad du har på huvudet. Det handlar inte om huruvida du bär slöja, mössa eller turban. Det handlar om ovilja att bli en del av majoritetssamhälle.

Gordana Otahal Bjerborn

Malmö
Gå till toppen