Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

23-åring skjuten till döds på Rosengård – sju personer anhållna

På torsdagskvällen sköts en 23-årig man till döds med flera skott på Ramels väg på Rosengård. Efter skjutningen kan den eller de som sköt honom ha flytt från platsen på moped.
Tidigt på fredagsmorgonen meddelade polisen att man anhållit sju personer för inblandning i mordet, men att man för närvarande inte lämnar mer information.

Bild: Bengt Arvidson
23-åringen var känd av polisen sedan tidigare och levde också under hot de sista månaderna av sitt liv.
Klockan 19.08 på torsdagen larmades polisen till Ramels väg i Malmö, på grund av en skottlossning.
– Det var uppemot tio skott, säger en boende i närheten till Sydsvenskan.
Bild: Patrick Persson
Ungefär samtidigt körs en 23-årig man in till akuten i Malmö med privatbil. Polisen bekräftar att 23-åringen dött av sina skador och anhöriga är underrättade.
Mannen sköts med flera skott vid en återvinningscentral inne på en lägenhetsgård på Ramels väg. Gården spärrades av.
Efteråt stod åtta polisbilar uppradade utanför gården där mordet skedde. Det blå ljuset från sirenerna slog mot husväggarna. Ett femtiotal Rosengårdsbor stod i klungor på gatan och utanför St1-macken och frågade varandra och förbipasserande om vad som har hänt.
På andra sidan Amiralsgatan satt polisens yttre befäl Hampus Ralfnert och dirigerade spaningarna efter den eller de som sköt 23-åringen. Strax efter klockan nio på kvällen klev Ralfnert för första gången ur bussen och berättade lite om vad polisen vet om mordet.
Dödsskjutningen ska ha skett vid en återvinningscentral som ligger mellan höghusen på Ramels väg. Den 23-årige mannen sköts ner med flera skott, och den misstänkta gärningsmannen eller de misstänkta gärningsmännen kan ha flytt på moped genom parken i riktning mot Gamla Rosengårds villastad.
Flertalet polisbilar åkte till Ramels väg efter larmet om skjutningen.Bild: Patrick Persson
23-åringen fördes in till akuten i Malmö med en privatbil.Bild: Anders Paulsson
När de första polispatrullerna kom fram till mordplatsen hade vänner till den skjutne mannen redan lastat in offret i en personbil och kört honom till akuten. Strax därefter kom beskedet att mannen var död.
Den döde 23-åringen var bosatt på Rosengård och kopplas till kriminella kretsar där. Han är känd av polisen sedan tidigare. Exempelvis för inblandning i hanteringen av sprängmedel ihop med flera andra under första delen av 2016.
23-åringen levde också under hot de sista månaderna av sitt liv. Tidigare stoppades han av polisen i en bil på Lindängen. Han bar då skyddsväst och berättade att han var hotad och jagad, utan att ge några detaljer om varför.
I början av mars i år ändrades hans folkbokföringsadress och han överfördes formellt till obefintlighetsregister. Det kan ha varit en medveten manöver för att försvåra spårning. Enligt Sydsvenskans uppgifter bodde han kvar i Malmö fram till sin död.
Det fanns många människor på plats runt innergården när skottlossningen skedde.
– Vi har en hel del vittnen som vi har hört. Och vi har en bild av vad som hände, säger Hampus Ralfnert.
Under kvällen arbetade polisen med att prata med vittnen, söka igenom området med hundpatruller och göra en teknisk undersökning av brottsplatsen.
Tidigt på fredagsmorgonen skrev polisen på sin hemsida att man anhållit sju personer för inblandning i mordet, men att man i nuläget inte vill lämna mer information.
En brinnande moped hittades efter skjutningen ett hundratal meter från där 23-åringen sköts. Polisen släckte elden och sökte med lampor i trädgårdar samt knackade dörr för att prata med eventuella vittnen.
Bild: Patrick Persson
En boende som Sydsvenskan pratat med är uppgiven efter skjutningen.
– Polisen kommer hit och gör sina undersökningar, sen händer inget mer, säger han.
– Jag tror de som skjuter vet exakt vad de gör för att klara sig. Hur de klä sig, vad de ska göra med vapnet och hur de ska använda sina telefoner.
Akuten i Malmö spärrades av i samband med skjutningen. Strax innan klockan 21 var det fortfarande avspärrat på platsen.
Vet du mer? Hör av dig till Sydsvenskan på 71234@sydsvenskan.se eller på telefonnummer 040-71234.
Polisen sökte med hund i närheten av platsen där mopeden hittades.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen