Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lavrov om Löfvens farhågor: Barnsligt

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov avfärdar statsminister Stefan Löfvens farhågor att Ryssland kan komma att försöka påverka det svenska valet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Lavrov kallar i en intervju med den amerikanska tidskriften The National Interest – som Dagens Nyheter citerar – USA:s påståenden om ryska cyberattacker inför presidentvalet "fullständigt grundlösa". Därefter tillägger han:
– Förresten läste jag i går om att den svenska statsministern har blivit nervös över att också de har val snart och att Ryssland till 100 procent kommer att blanda sig i dem, säger Lavrov.
Stefan Löfven (S) sade i januari han inte utesluter att Ryssland kan komma att försöka påverka det svenska valet 2018. En farhåga han upprepade på DN Debatt för en vecka sedan:
"Exempel finns i den amerikanska valrörelsen, men också inför de tyska och franska valen i år. Ryssland har öppet pekats ut. Det finns inget som säger att framtida svenska val kommer att vara fredade. Tvärtom ser vi redan i dag tydliga tecken på försök att påverka till exempel vår säkerhetspolitik".
– Det är barnsligt, ärligt talat. Antingen lägger man några fakta på bordet eller så försöker man undvika uttalanden som gör en generad, kontrar nu Sergej Lavrov.
På fredagen ska Löfven och vice statsminister Isabella Lövin möta oppositionen för att diskutera arbetet för att motverka utländsk påverkan på det svenska valet nästa år. Även Säkerhetspolisen kommer att delta i mötet.

Fakta: Löfven om hot och valpåverkan

I en debattartikel i Dagens Nyheter i januari pekade Löfven ut åtta tänkbara typer av hot som kan drabba viktiga nationella intressen: militära hot, hot mot informations- och cybersäkerhet, terrorism och våldsbejakande extremism, organiserad brottslighet, hot mot energiförsörjning, hot mot transporter och infrastruktur, hälsohot som epidemier, men även biologiska och kemiska hot, samt klimatförändringar.
Löfven skrev bland annat att svenska val kan bli föremål för påverkansförsök och hänvisade till rapporter om att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet.
I mars skrev Löfven återigen på DN Debatt, där han åter tog upp påverkansoperationer i samband med bland andra den amerikanska valrörelsen.
"Ryssland har öppet pekats ut. Det finns inget som säger att framtida svenska val kommer att vara fredade. Tvärtom ser vi redan i dag tydliga tecken på försök att påverka till exempel vår säkerhetspolitik", skrev Löfven då.
Gå till toppen