Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Han missade att registrera sig för jobb i Danmark – fick böter på 13 000 kronor

Johan Bomberg arbetade på en mässa i Danmark – precis som han gjort de senaste tio åren. När danska arbetsmiljöverket gjorde en tillsyn bötfälldes han med 13 000 kr för att han inte registrerat sig i ett register han inte visste fanns. Inte heller Skatteverket eller Sydsvenska Handelskammaren har någon kunskap om registreringskravet.

För några veckor sedan åkte Johan Bomberg från Dalarna till Danmark för att montera montrar på en mässa. Han är snickare och har genom sitt svenska företag utfört samma arbete många gånger tidigare.
Men den här gången var annorlunda.
När han höll på att bygga kom det fram två män och frågade om han var registrerad för att utföra sitt arbete. Johan Bromberg trodde först att männen missuppfattat honom och förklarade att han inte jobbade åt något danskt företag.
– Jag fick en broschyr, lämnade mina uppgifter och visade legitimation, men jag tänkte inte så mycket på det då, säger Johan Bomberg.
Tre veckor senare fick han hem ett brev från danska arbetsmiljöverket där det stod att han hade fått böter på 1 345 euro, närmare 13 000 svenska kronor. Summan skulle vara betald fyra dagar efter det att brevet nått Johan Bomberg.
– Jag kontaktade min revisor först, men han hade ingen aning om vad det handlade och hänvisade mig till Skatteverket. Där fick jag beskedet att de inte hade koll på de danska reglerna.
Johan Bomberg blev minst sagt förvånad när han fick reda på att han fått böter på 13 000 kr för att han missat en registrering som han inte visste fanns.Bild: Privat
Det var inte förrän Johan Bomberg kom i kontakt med Öresunddirekt, en informationstjänst som ger medborgare och näringsliv i Öresundsregionen information från myndigheter, som han efter ett långt samtal fick klarhet i vad han hade bötfällts för. Han hade inte anmält sig till registret över utländska tjänsteleverantörer (RUT). Det är utländska företagare som ska utföra tjänster i Danmark, med vissa undantag, skyldiga att göra enligt dansk lag.
– Jag har jobbat inom mässbranschen tidigare men aldrig hört någon som nämnt något om registret. På mässor finns det människor överallt ifrån och jag tycker att mässhallen borde informera om det här. Hur ska jag kunna veta när jag inte ens vet vad jag ska fråga efter?
Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren, känner inte till kravet på RUT-registrering. Men han är väl medveten om andra gränshinder. För licensyrken finns det till exempel olika krav i olika länder.
– Gränshinder är väldigt dumt och borde försvinna. Om du som hantverkare eller konsult vill utföra tjänster utomlands ska det inte vara omgärdat av krångliga regler, säger Per Tryding.
Hans uppfattning är att det ofta finns sätt att ta sig runt hindren om man är medveten om att de finns, men att det är svårt att göra något i efterhand.
– Men om folk känner till olika hinder gör det samtidigt att de tvekar och avstår om processen upplevs som krånglig. Det minskar affärerna och integrationen i området.
Johan Bomberg lyckades skjuta på betalningen en månad, men kommer inom kort att bli tvungen att betala för sitt misstag.
– Jag har väl haft tur som sluppit detta innan, eller extrem otur nu. Alla som jag berättat det för reagerar och det är inga små böter det handlar om, säger han.

Så fungerar registreringen i RUT

Personuppgifter om den anställde och företagets kontaktperson samt uppgifter om när tjänsten ska utföras är exempel på saker som ska anmälas till registret över utländska tjänsteleverantörer (RUT). Uppgifterna kan sedan användas av de danska myndigheterna för att kontrollera om företagen uppfyller lagstiftningen för att få arbeta i Danmark och för att föra statistik över utländska företag och utlandsanställda. Registreringen är kostnadsfri och sker via hemsidan Virk.
Det finns några undantag för när anmälningsplikten inte gäller. Ett företag behöver inte anmäla sig om utförandet av tjänsten uppfyller kriterierna att det inte tar mer än åtta dagar, är en del av en teknisk anläggning eller installation och att den som utför tjänsten är kvalificerad att montera, installera, inspektera, reparera eller informera om en teknisk anläggning eller installation i Danmark. Ett annat undantag är till exempel att en forskare eller lärare som är inbjuden att hålla föredrag på en konferens inte behöver registrera sig. Inte heller utländska företag som är i Danmark på affärsresor eller professionella idrottsmän som deltar i stora idrottsevenemang.
Läs mer här.
Gå till toppen