Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musik på blodigt allvar

Peter Bryngelsson ger ut bok om musik och krig.

Kan man vinna ett krig utan musik? Kan man ens vinna en viktig fotbollsmatch utan musik?
En som forskat i ämnet är Peter Bryngelsson, kompositör och tidigare huvudlärare i filmmusikvetenskap på Malmö Musikhögskola. Hans nya bok heter "Musik på blodigt allvar" och bygger på historiska studier och intervjuer med organiserade våldsverkare av olika slag. Främst militärer, men inte enbart. Ett kapitel handlar om fotbollsvåld.
– Jag var på en match med Gais och blev imponerad av hur välsynkat fansen sjungit på matchen, berättar han. Så jag tog kontakt med dem för att fråga om de fått undervisning av en riktig körledare. Det hade de inte, de hade lärt sig själva.
Men framför allt handlar det om verklig krigsföring, hur musik nyttjats på slagfältet från Gustav Vasas tid och framåt: hos karolinerna, i Vietnam, i kriget mot terrorismen, i dagens Syrien.
Peter Bryngelsson har ägnat sig åt dessa och angränsande frågor i tio års tid. För några år sedan gjorde han en dokumentärfilm om tortyrmusik och föreläste också i ämnet. "Hemligheten med musik är att den gör alla starkare, även de onda. Den höjer stridsmoralen. Och när man penetrerar människors psyken med musik har den samma förgörande kraft" sa han när jag intervjuade honom för nio år sedan.
Den nya boken ges ut av Gidlunds förlag. Peter Bryngelsson signerar den på Folk å Rock i Malmö denna fredag, med start kl 16. Därefter spelar han: krigsmusik och annat.
Gå till toppen