Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Privata vårdgivare kan få ”tak” för antalet patienter

Region Skånes rödgröna ledning vill spara kraftigt i kostnaden för de privata vårdvalen till ögonläkare, hudläkare, missbruksbehandling och operationer för grå starr. Alliansen varnar för att det kan ge växande vårdköer.

Gråstarr är den vanligaste operationen i Sverige, och den har ökat mycket i Skåne. Bilden är från en operation hos privata Axess Medica Helsingborg. Arkivbild.Bild: Tobias Andersson
Privata ögonläkare, hudläkare och psykoterapeuter kan få ett tak för hur många behandlingar som Region Skåne betalar för. Eller sänkt ersättning per patient.
Ett skarpt förslag på hur det ska sparas inom vårdvalet ska upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i maj, och kan träda i kraft vid årsskiftet.
Alliansen är starkt kritisk.
– Det kommer att gå ut över tillgängligheten, vi riskerar att bygga upp nya långa vårdköer igen, säger Ulrika Heindorff (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Skåningarna har i nästan tio år kunnat gå till privata mottagningar med exempelvis hudbesvär och ögonsjukdomar. Men kostnaden för vårdvalen har galopperat iväg.
Förra året kostade de privata specialistmottagningarna 265 miljoner kronor mer än Region Skåne hade budgeterat, totalt 996 miljoner.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat utreda en bättre kostnadskontroll. Nu börjar det rödgröna styret skicka ut trevare. I förra veckan hölls ett informationsmöte för ett antal vårdgivare som erbjuder operation för grå starr, hudsjukvård, allmän ögonsjukvård och missbruksbehandling. Specialisttandvård för unga, psykoterapi och smärtbehandling (MMS) är också i stöpsleven.
På mötet presenterades fyra sparalternativ: ett tak för antalet behandlingar, minskad ersättning per behandling, vanlig upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) eller att Region Skåne tar över verksamhet i egen regi.
– Vi har ingen färdig lösning, men tyckte att vi kunde inleda en dialog ändå, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Vi har stora ekonomiska underskott i vårdvalet, som vi måste försöka göra något åt. I exempelvis Halland har man ett tak på vårdvalssystemet, så man kan budgetera för vad det ska kosta per år. I Skåne gör vi en uppskattning av vad vårdproduktionen kan kosta, men det kan bli mycket mer.
Ett annat alternativ är att upphandla behandlingar där det finns flaskhalsar i den offentliga vården, som ortopedi. Då sätts en fast summa för uppdraget.
– Vid upphandling kan vi också styra produktionen till ett geografiskt område, säg nordvästra Skåne. Fördelen med vårdvalet är att man får en mångfald av utförare, nackdelen är att man kan få en överetablering i storstadsområden, säger Anna-Lena Hogerud.
Regionrådet betonar att besparingarna i vårdvalen måste göras så att köerna inte ökar. Men de rödgröna förslagen togs inte emot väl på mötet. Varken av de privata utförarna eller verksamhetsansvariga inom den offentliga vården, som tyckte att man hittat bra samarbetsformer som nu riskerar att slitas upp.
De borgerliga politikerna är skarpt kritiska till att de rödgröna vill skära ner på vårdvalen, som infördes just för att motverka köer. Alliansen har nu lagt en interpellation, fråga, till Anna-Lena Hogerud om vad konsekvenserna blir om privata vårdgivare försvinner.
– Jag känner stor oro för vad som händer, oavsett vilket sparalternativ som blir det slutliga förslaget, säger Ulrika Heindorff (M).
– Produktionen av vård har ökat med vårdvalen, och då ökar såklart även kostnaderna. Men kostnaden per utförd behandling eller operation har samtidigt minskat kraftigt, påpekar hon.
Allianspartierna menar att den rödgröna styret borde lägga större fokus på de stora kostnadsökningarna och underskotten i den offentliga vården, exempelvis i primärvården.
– Det finns absolut stora utmaningar med ekonomin. Men jag tycker att man borde vända på större stenar är just vårdvalen, säger Ulrika Heindorff.
Fakta

Hälso-och vårdval

Hälso- och vårdval Skåne infördes med start 2009 av den tidigare borgerliga regionledningen + MP. De senaste vårdvalen infördes så sent som 2014

Idag kan skåningar fritt kan välja mellan offentliga och privata vårdgivare inom elva olika områden: vårdcentral, barnvårdscentral, barnmorskemottagning, operation av grå starr, psykoterapi, smärtmottagning (MMS), audionom, barntandvård, hudsjukvård, missbruksbehandling, ögonsjukvård.

Gå till toppen