Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi kan inte vänta på vänstern. Arbetet mot hedersvåld måste förstärkas nu.”

Allianspartierna har i flera år arbetat för att Malmö kommun ska behandla människor lika oavsett om de är från Rosengård eller Ribersborg, medan de politiker som styr staden har haft dubbla måttstockar. Det skriver Frida Svensson (L), Niels Paarup-Petersen (C) och Anja Sonesson (M).

Frida Svensson (L), Niels Paarup-Petersen (C) och Anja Sonesson (M)
Riksdagen beslutade nyligen att alla barnäktenskap ska vara olagliga i Sverige. Det tycks självklart, men hittills har det inte varit så. Särskilt inte i Malmö.
I Malmö har barn som tvingats in i äktenskap placerats tillsammans med sina ofta mycket äldre män i samband med att de kommit hit som flyktingar. Barnombudsmannen har liksom alliansen i Malmö varit tydlig i sin kritik mot att låta barn, oftast flickor mellan 15 och 17 år, bokvar tillsammans med de män som de är gifta med.
Barn på flykt har en ökad risk att hamna i tvångsäktenskap och därför är den nya lagen mot barngifte extra viktig för denna grupp.
Barnäktenskap eller andra typer av hedersförtryck varken kan eller får accepteras.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har länge blundat för hedersförtrycket i Malmö trots att uppemot 4 000 av Malmös 16-24-åringar kan vara drabbade av hedersförtryck, enligt kommunens samordnare mot våld i nära relationer.
Enligt en undersökning från föreningen Varken Hora eller Kuvad upplever nästan fyra av fem tjejer i Göteborgs utsatta förorter att de kontrolleras hårt av sina föräldrar. Vi har ingen anledning att tro att siffran är lägre i Malmö.
Allianspartierna har i flera år arbetat för att Malmö kommunskabehandla människor lika oavsett om de är från Rosengård eller Ribersborg, medan de politiker som styr staden har haft dubbla måttstockar. Samma syn på flickors rättigheter har inte gällt för alla delar av staden.
Det är glädjande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö nu vaknat och i stadens budget för 2017 för första gången har avsatt pengar för att utreda hur staden kan öka det förebyggande arbetet mot hedersförtryck.
Numera är det bara Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som är emot att kommunen arbetar för att stävja hedersrelaterade problem. Ett exempel är att vi tack vare vårt långsiktiga arbete mot hedersförtryck i januari var bjudna till Fadimedagen för att diskutera hederskulturens konsekvenser för Malmö. Varken Vänsterpartiet eller Feministiskt initiativ var där, två partier som gång på gång säger sig arbeta för kvinnors rättigheter men sviker de tjejer i Malmö som har det svårast.
Men vi kan inte vänta på vänstern. Arbetet mot hedersvåld måste förstärkas nu. Därför föreslår vi att Malmö stad inrättar en hederssamordnare samt att en kartläggning görs över hedersförtryckets omfattning i Malmö.
Hedersrelaterade brott har ingen plats i vårt samhälle. Rätten till frihet och att skapa sitt eget liv gäller alla människor, oavsett var de bor, var de kommer ifrån, vilken bakgrund eller religion de har. Från detta kan vi aldrig vika.
Frida Svensson (L), ordförande Liberala kvinnor Skåne.
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare Centerpartiet i Malmö.
Anja Sonesson (M), andre vice ordförande för kommunfullmäktige i Malmö.
Gå till toppen