Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cibicki vill ta chansen: ”Gäller att få en fast position i laget”

Pawel Cibicki ser sig själv som anfallare, och i den allsvenska premiären mot Göteborg borta tyder mycket på att han är tillbaka i sin ursprungsposition i startelvan.

Pawel Cibicki trivdes på torsdagsträningen.Bild: Peter Frennesson
– Det har blivit mycket kant för mig och det är inget fel i det. Men nu är Berget skadad. Så vi får se var jag hamnar, säger Cebicki efter torsdagens regniga träning på Malmö stadion.
Han fyller snabbt i:
– Det gäller främst att få en fast position i laget långsiktigt.
2017 ska bli 23-årige Pawel Cibickis år.
– Kanske blir det så. Huvudsaken är att jag utvecklas som fotbollsspelare. Vi får se var det landar.
2013 gjorde han allsvensk debut och året efter dundrade han in i MFF-laget med besked när MFF tog guld. Cebicki fick en hel del förtroende i Champions league också.
Men så plötsligt försvann Cibicki från den heta A-lagsdiskussionen. Och under Åge Hareides sista år 2015 blev det inte så många chanser för den då polske ungdomslandslagsanfallaren.
Hareide och Cibicki hamnade i öppen konflikt.
Förra säsongen lånades Cibicki ut till Jönköpings södra där det blev succé hos nykomlingen.
Efter det allsvenska serieslutet plockades Cibicki tillbaka till Malmö. Nu har han fått en helt annan uppbackning från nye tränaren Magnus Pehrsson som har valt att ge de unga spelarna mycket matchtid. Det gäller inte minst Erdal Rakip och Cibicki.
– Vi unga har alla olika kvaliteter. Men man måste få förtroendet och då visa att man är värd det.
– Klubben visar ju också genom att inte ha gjort så många värvningar att det är viktigt med egna spelare. För det är viktigt, för alla i ungdomsleden att där finns chansen att få spela, att man spelar med egna spelare.
– Vi får se hur många ena produkter som kommer ut på plan på lördag mot Göteborg men det blir nog en hel del. Och det är bra, säger Cibicki.
Han är fylld av självförtroende efter en landslagsweekend med det svenska U21-landslaget i Marbella. I sommar är det EM-slutspel i hans andra hemland Polen.
– Jag fick avsluta som anfallare när vi vann med 4-0 mot Tjeckien i måndags och jag gjorde två assists. Det kändes bra. I den första matchen mot Serbien skulle jag egentligen vilat eftersom jag hade lite skavanker men det blev en kvarts inhopp ändå.
Det har annars fortfarande varit mycket yttermittfältare i MFF under försäsongen. Jo Inge Berget är oftast den som kompletterat givne Markus Rosenberg på topp.
– Jag ser mig själv som anfallare och höger yttermittfält är också mycket anfall, men kanske inte lika högt upp i banan. Man är ganska fri i den positionen och kan gå in i banan. Det är jag bekväm med. Vänster är mer bredd, mer längre ner och hämta bollen.
– Fast egentligen är det okej båda. Det spelar ingen roll var man spelar i laget, bara man spelar.
Cibicki ser fram emot Göteborgstrippen.
– Det är speciella matcher mot Göteborg, precis under ett derby kan man säga. Roliga möten och jättemycket folk. Massor ska ju åka upp från Malmö. Jag hoppas det blir en fest, och den festen sa vi vinna!
Gå till toppen