Wimans blogg

Göteborg utan finlir - då kör Pehrsson utan finkostymen?

Måsarna bjöd på så glada vårskrik att jag trodde Ronja satt under stadions tak, termometern pendlade mellan 14 och 15 grader och Magnus Pehrsson doftade gräs när han slog sig ner i pressrummet där en målare såg till att vita väggar blev vita igen.

Så målade Magnus Pehrsson med orden utan att han förmodligen tänkte på det själv.
"Det har ju blivit dom mot hela världen, lite nertippade och så under försäsongen, ", sa MFF-tränaren apropå att han väntade sig "fajting, duller och närkamper".
Det är väl den känslan Malmö brukar ha med sig. Att det är Malmö mot resten av världen.
Och så påpekade Pehrsson - med all rätt - att vi förmodligen längtade lika mycket efter att det skulle bli allvar som han och laget.
Han verkade trivas ganska bra där i det ändå ganska moderata frågeregnet, men avslöjade inte med en stavelse hur han tänker i de sista detaljerna kring en startelva.
Han avslöjade faktiskt inte ens svaret på min hastigt påkomna fråga: "Kostym eller träningsoverall?".
Fast det berodde mer på egen ambivalens än hemlighetsmakeri.
"Jag har inte bestämt mig riktigt än. Så jag tar med mig båda. De har fixat och grejat med kostymen för att få den att passa mig, så det får jag väl ta med. Men i vissa lägen känner man att man vill ut och jobba riktigt ordentligt och då känns träningsoverallen bäst. Fast det kan man ju göra i kostym också..."
MP pratade en del om hur han förväntar sig att Göteborg ska agera och att det kan påverka, men också att startelvan vuxit fram och i princip spikats före torsdagsträningen.
Den enkla logiska förändringen utan Jo Inge Berget är förstås att Pawel Cibicki kliver upp på topp, så som försäsongen sett ut. Och att Mattias Svanberg får chansen på en kant från start.
Ändå om jag ska försöka läsa av tankarna - där var Åge Hareide oftast lättast och Allan Kuhn lärde man sig efter hand - så landar jag någonstans i avslutningsuppställningen mot Molde formationsmässigt, för att få de elva just nu på pappret starkaste spelarna på planen. Då räknar jag in "AC" här mer för att han är så viktig än att han är i toppform.
Alltså 4-2-3-1-spel enligt följande: Anton Tinnerholm, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Behrang Safari - Erdal Rakip, Oscar Lewicki - Pawel Cibicki, Anders Christiansen, Magnus Wolff Eikrem - Markus Rosenberg.
Mot detta talar att MFF i övrigt bara spelat 4-4-2 och det är Pehrssons tydliga grundspel. Markus Rosenberg älskar heller inte att spela på topp ensam.
För talar att man kan få in alla de tre centrala mittfältarna och inte tvingas plocka bort Erdal Rakip, vilket också kan skapa ett övertag centralt och ge en stark tyngd på mittfältet mot Göteborgs fysiska spel.
För talar också att den här uppställningen lika gärna kan vridas till 4-4-2, med Rakip på en kant, "AC" och Lewicki centralt och Cibicki upp på topp.
För talar också andra spelares inte lika goda formkurvor.
Alexander Jeremejeff ser ut att ha en bra bit till form.
Mattias Svanberg har varit lite upp och ner och kanske i en sådan här match kan göra mer nytta med att komma in med sin fart när Göteborg börjar bli trötta.
Tobias Sana kommer att vara supertaggad, men samma sak där - kanske bättre att vara ett alternativ med fart när tröttheten sätter in?
"AC" är inte mogen för 90 minuter, vilket komplicerar tankekedjorna ytterligare.
12.00 har vi svaret på de här frågorna.
13.00 sparkar allsvenskan igång på Ullevi.
14.52 har vi en massa svar.
Men redan 08.05 börjar kollega Janne Jönsson med att haka på och rapportera från MFF-tåget till Göteborg, MFF Supports chartrade tåg med 920 supportrar ombord.
Själv ska jag se om det blir ett lämmeltåg av ljusblå halsdukar ut från bilfönsterna på E6 upp mot Göteborg.
Så häng på sydsvenskan.se hela dagen!
Läs alla artiklar om: Fotboll: Premiär IFK Göteborg–MFF
Gå till toppen