Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inte fler kvinnor inom IT och telekom

Trots ihärdiga försök från nya nätverk och mentorprogram söker inte fler kvinnor jobb inom IT- och telekombranschen. Kvinnorna har tvärtom blivit färre och andelen låg förra året på 28 procent.

Trots ihärdiga försök från nya nätverk och mentorprogram söker inte fler kvinnor jobb inom IT- och telekombranschen. Kvinnorna har tvärtom blivit färre och andelen låg förra året på 28 procent.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Enligt Anne–Marie Fransson, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT- och Telekomföretagen, har många unga kvinnor en felaktig bild av branschen.
– Det finns nog många som tror att det bara handlar om teknik och att man bara sitter och programmerar hela dagarna och så ser det nog också ut på många utbildningar. I själva verket handlar det i dag väldigt mycket om interaktion med kunder och användare.
Enligt statistiken var andelen kvinnor inom branschen 32 procent under hela sista halvan av förra decenniet, men 2010 vände det neråt och de senaste två åren har siffran varit 28 procent. Andelen kvinnliga chefer, exklusive vd, var 30 procent 2016 och 15 procent av bolagen hade en kvinna som vd.
IT- och Telekomföretagens mentorprogram Womentor har som mål att andelen kvinnor inom branschen ska vara 40 procent senast 2025 och den enda yrkesgruppen som når dit i dag är projektledarna.
– När det gäller att få fler tjejer att söka utbildningarna tror jag att det måste börja tidigt. Om det ges tillfälle att titta på programmering redan i grundskolan tror jag det får jättestor betydelse för många tjejer som i dag inte ens reflekterar över de här yrkena, säger Anne–Marie Fransson.
Det finns flera nätverk som arbetar för att öka andelen kvinnor. Till exempel 50/50-klubben som bildades i Almedalen 2014 när det visade sig att panelerna som diskuterade teknikfrågor bara bestod av män. På kvinnodagen 8 mars i år startade rekryteringsföretaget Women Ahead som enbart matchar kvinnor mot arbetsgivarna. En av grundarna, Petra Laewen, hävdar att mansdominansen inom IT och telekom i sig skrämmer många kvinnor.
– När jag kontaktar företagen och frågar hur det fungerar med jämställdheten visar det sig att nästan alla behöver hjälp. Det är få som vet hur de ska jobba för få fler kvinnor att söka sig till mansdominerade branscher och det finns ett stort sug efter kvinnlig kompetens.

Fakta: Womentor

Womentor är ett verktyg som ska hjälpa företagen inom IT- och telekombranschen att systematiskt öka andelen kvinnliga chefer.
Företagen som deltar ska aktivt engagera sig i förändringsarbetet och sätta upp mätbara mål för att uppnå en ökad andel kvinnor på ledande positioner.
Enligt Womentor ökar jämställdhetsarbetet företagens konkurrenskraft och förbättrar den framtida chefsförsörjningen.
Gå till toppen