Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kinberg Batra: Jag tänker inte besinna mig

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avfärdar statsminister Stefan Löfvens kritik mot Allianspartierna. – Jag tänker inte alls besinna mig, säger hon till TT.

I torsdags kritiserade Stefan Löfven Allianspartierna för att bara ägna sig åt att obstruera i stället för att värna Sveriges intressen. Han uppmanade dem att besinna sig.
– Vi kan inte hålla på med ett spel bara, där det verkar vara viktigare att ställa till svårigheter för de andra än att föra landet framåt, sade han.
Men Anna Kinberg Batra ger inte mycket för kritiken.
– Det är inte hans rättighet att sitta kvar som statsminister oavsett parlamentariskt läge eller vad han gör. Det är hans skyldighet att försöka klara sig och det är min skyldighet att stå upp för vår politik och vara beredd att genomföra den, säger hon.
Löfvens jämförelse med vad som hänt i USA tolkar hon som nervositet.
– Att han blir alldeles känslomässig inför tanken att förlora en riksdagsomröstning ger inte intryck av stabilitet, tvärtom, säger Kinberg Batra.
Med anledning av alla olika förslag som kommit från Allianspartierna om hur man kan stoppa regeringens planerade skattehöjningar säger hon:
– Jag tycker att vår uppgift gemensamt i Alliansen är större än att diskutera olika delar i Socialdemokraternas budget. Det är inte för vår egen skull vi behöver en gemensam Alliansbudget utan för Sveriges. Vi skulle kunna få betydligt mycket mer gjort för både jobb och trygghet om vi lägger gemensamma förslag och också är beredda att genomföra dem.
Liberalernas förslag, om att hota med misstroendevotum om regeringen lägger fram skattehöjningarna, tror Kinberg Batra inte på.
– Det går ju direkt på frågan om regeringskris utan att lägga gemensamma förslag. Jag tycker att vi först måste visa hur vår reformagenda för Sverige ser ut och sen vara beredd att genomföra den om den vinner i riksdagen. Om det leder till att regeringen avgår, så tycker jag också att vi ska vara beredda att ta ansvar i regeringsställning, säger hon.

Fakta: Alliansens olika förslag

Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga en gemensam Alliansbudget redan i höst.
Får den SD:s stöd, faller regeringens budget.
Regeringen måste då återigen regera med en Alliansbudget, eller avgå.
Centern vill byta ut delar i regeringens budget, läs skattehöjningarna, men i övrigt acceptera regeringens budget.
Liberalerna vill genom till exempel tillkännagivanden i riksdagen säga nej till att regeringen alls lägger några förslag om skattehöjningar.
Gör regeringen det ändå, kan oppositionen väcka misstroendeförklaring mot till exempel finansministern. Även det skulle sannolikt utlösa en regeringskris.
Gå till toppen