Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundastudentens fotbollsintresse ledde till ny affärsidé

När Ludvig Brisby Jeppsson spelade fotboll för Örgryte IS var det viktigt att ha koll på maten. Nu utvecklar han den tjänst han själv ville ha som idrottare – nämligen en kost-app som berättar vad just du ska äta.

Ludvig Brisby Jeppsson har utsetts till ”Årets nytänkare” för sitt företag Eatimize.
– Jag satt och byggde kostplaner redan under gymnasietiden, fast i Excell. Nu när jag läser till ingenjör tänkte jag att det fanns ett smartare sätt att göra det på, säger Ludvig Brisby Jeppsson.
Han har nyligen utsetts till ”Årets nytänkare” av Danske Bank. Studenter i hela Sverige var med och tävlade om sina affärsidéer, och Ludvig Brisby Jeppsson vann.
Priset är ett mentorskap hos Danske Bank under ett års tid. Ett intensivt år, eftersom han samtidigt håller på att avsluta sina studier i industriell ekonomi på Lunds universitet. Och driver företag.
Tillsammans med två andra studenter, Fredrik Wegelid och Svante Pagels, har han startat bolaget Eatimize.
– Affärsidén är att du ska få en optimal kostplan. Du fyller i vilket näringsbehov du har i appen och sedan får du förslag på mat anpassad för just dig.
Handlar det om råvaror eller recept?
– Både och. Vi testar olika prototyper för att se vad som funkar. Något vi har märkt är att inte bara elitidrottare är intresserad av tjänsten. Även personer som behöver specialkost, till exempel av hälsoskäl, har visat intresse.
Hur är det att driva företag och samtidigt läsa en masterutbildning?
– Det funkar jättebra. Jag gillar att ha fullt upp och utmana mig själv. Så länge jag klarar tentorna så kan jag betala hyran. Man kan säga att vårt företag är ”funded by CSN”.
I somras fick de också stöd av Leapfrogs, som är universitetets eget innovationsprogram. Nu har företaget flyttat in på inkubatorn Health2B i Lund.
– Vi siktar på att lansera till sommaren, annars innan året är slut.
Läs också Skåne rankas tredje bäst i Norden på investeringar till startups

Tre tips till andra entreprenörer

1. Fråga om hjälp. ”Folk vill oftast hjälpa till. Särskilt här i Lund, där det finns ett väl utvecklat ekosystem för startups.”
2. Börja under studietiden. ”Om du har tid och möjlighet, vill säga. Eftersom du kan få CSN-pengar behöver du inte oroa dig för ekonomin i början.”
3. Hitta ett bra team. ”I vårt fall var Svante tidigare försäljningschef på Lunicore och Fredrik kan mjukvaruutvecklingen. Att vi har olika bakgrund har gjort att vi kompletterar varandra.”
Gå till toppen