Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mördad 23-åring undkom attentat i februari – var nyckelvittne i mordet på Ahmed Obaid

Polisen ser ett samband mellan mordet på 23-åringen i torsdags kväll och mordet på 16-årige Ahmed Obaid i januari. Fallen utreds tätt tillsammans. 23-åringen undkom ett attentat i februari, kan Sydsvenskan avslöja.

Ahmed Obaid sköts vid en busshållplats på Amiralsgatan, nära Bennets väg, 12 januari i år.Bild: Johan Nilsson/TT
23-åringen sköts med flera skott mellan gårdarna på Herrgården i torsdags kväll. Det var det sjätte mordet i i Malmö år, och det sextonde på tretton månader som inte är löst.
På fredagsförmiddagen uppgav polisen att man ser ett samband med tidigare mord i Malmö. Sydsvenskan har nu bekräftat att det är fallet med 16-åringen som sköts vid en busshållplats på Rosengård.
Läs också Modell mot mord –med morot och piska – införs i Malmö
23-åringen var en av de första på plats vid den döende 16-åringen. Han var där innan polisen kommit fram. Därmed blev 23-åringen ett viktigt vittne i utredningen om mordet. Vilka personer han har sett – eller inte sett – omkring busshållplatsen och Bennets väg är uppgifter som kan vara avgörande för en polisutredning.
Polisen har i samband med andra mord sagt att samma personer förekommer i flera utredningar – i olika roller.
Nu är kopplingarna tydligare. Polisen misstänker att det kan finnas orsakssamband mellan morden.
– Det är i alla fall inte uteslutet, säger Jörgen Nilsson, spaningsledare.
Läs också Så trappades våldet i Malmö upp
Han är nu polisens ansvarige i båda utredningarna. Han är dock mycket kortfattad och vill inte gå in närmare på hur sambanden ser ut.
Sju personer sitter anhållna efter mordet på 23-åringen. De greps under natten efter mordet och anhölls vid femtiden på fredagsmorgonen.
Åklagaren har angett att de alla är misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Åklagaren har inte gått att nå.
Sydsvenskan känner till identiteten på två av de anhållna – de bor på Rosengård och är kända av polisen sedan flera år. Två andra är från Göteborgsområdet. Alla är mellan 21 och 26 år gamla.
Den mördade 23-åringen hade enligt polisen avböjt hjälp av polisens personskyddsgrupp. Cirka två veckor efter mordet stoppades han för trafikbrott. Han bar då skyddsväst och berättade att han kände sig hotad efter mordet på 16-åringen, samt att det var han som hade tagit en bild på offret.
Ytterligare knappt två veckor senare undkom han ett misstänkt attentat, enligt poliskällor till Sydsvenskan.
Enligt rapporten från händelsen ska okända, beväpnade, män ha tagit sig in i den lägenhet där 23-åringen bodde tillfälligt. 23-åringen gömde sig på toaletten medan en annan man som var i lägenheten hotades med ett vapen.
”Skjut honom” ska en gärningsman ha sagt till sin kumpan med vapen.
Men också: ”Det är inte han.”
Därefter försvann männen från lägenheten. Ingen har gripits.
Efter den händelsen i början av februari fick 23-åringen skyddade personuppgifter.
Att han sköts ihjäl i torsdags kväll kan påverka en framtida rättegång om mordet på 16-åringen, om polis och åklagare skulle nå så långt.
En åklagare kan åberopa inspelningar eller utskrifter av polisförhör, men de har lägre bevisvärde än förhör i domstolen. Bland annat eftersom den misstänktes försvarare inte får tillfälle att ställa frågor. Finns det vittnen som uppger att en åtalad inte har varit på brottsplatsen så är det viktigt för advokaten att få tillgång till sådana vittnen.
Polisen har inte gripit någon för mordet på Ahmed Obaid i januari.
De sju som anhållits för mordet på 23-åringen kan sitta inlåsta till på måndag. Då måste de släppas eller tas till en häktningsdomare som värderar bevisen mot dem.
Gå till toppen