Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska tingsrätten avgöra om det var ett IS-terrorbrott när molotov kastades in i bönelokal i Malmö

Mitt i natten, en knapp timme före branden bröt ut, skickade den misstänkte IS-terroristens hustru ett sms till honom: ”Må Gud skydda dig!”
På fredagen inleddes rättegången om det första attentatet någonsin på svensk mark som Islamiska staten tagit på sig.

Bild: Hussein El-alawi
Den åtalade är en 30-årig flykting från Syrien.
Enligt åklagaren Agneta Hilding Qvarnström var han den 11 oktober i fjor i Malmö, där han kastade in brandbomber i en shiamuslimsk fest- och bönelokal på Norra Grängesbergsgatan.
– Jag yrkar att han döms för terroristbrott alternativt mordbrand samt att han utvisas efter avtjänat straff, sade åklagaren när rättegången inleddes.
Medan Hilding Qvarnström lade fram sin sakframställan satt den åtalade 30-åringen – en spenslig man i grön T-shirt och med Zlatanknut i nacken – tyst bredvid sin advokat Lars Edman i säkerhetssalen vid Rättscentrum i Malmö.
I hörlurar lyssnade han på tolkarnas översättning av anklagelserna mot honom.
Via advokaten förnekade 30-åringen att han anlagt branden. Dessutom, förklarade Edman för rätten, så ska attentatet inte klassas som terroristbrott, eftersom det varken ”skadar Sverige” eller är ”ägnat att injaga fruktan i en folkgrupp”, i det här fallet svenska shiamuslimer.
– Min klient gillar inte shiiter. Men det är inte han som har tänt på, sade Edman.
Åklagaren lade fram en omfattande bevisning under förmiddagen.
Exakt varför polisen först fattade misstankar mot 30-åringen ville hon inte avslöja. Men klart är att Säpo kort före det att han greps i december satte in telefonavlyssning på honom.
Efter gripandet har Säpo kunnat positionsbestämma 30-åringen med hjälp av hans mobiltelefon och göra upp en tidslinje för den aktuella natten.
Det är klarlagt att han befann sig i Malmö, inte långt från brottsplatsen, när brandbomberna kastades in i lokalen.
Klockan 04.32, en knapp timme före att någon kastade in molotovcocktails i den shiitiska lokalen, skickade hans hustru ett sms till honom: ”Må Gud skydda dig!”
Någon teknisk bevisning från själva brottsplatsen finns inte.
Däremot har Säpo säkrat Facebookssamtal som 30-åringen haft med en person i Aleppo både före och efter branden. I dem har 30-åringen diskuterat hur man tillverkar brandbomber.
Efter dådet har den misstänkte, enligt åklagaren, haft kontakt med Islamiska statens propagandakanaler Amaq och al-Naba och berättat om branden i Malmö.
Kort därefter tog IS på sig dådet officiellt.
Vid attentatet skadades inga människor, eftersom den fest som hållits på kvällen var slut. Däremot blev brandskadorna omfattande.
Rättegången ska pågå i tre dagar.
Gå till toppen