Nord & Francke

Saker att göra när man inte ser ”Skam”

Va, inte titta på Skam? Ja, det verkar ju helt stört. Men det universum som kallas Skam innehåller mer än de hittills 33 avsnitten. Bland annat kan man hålla reda på vad skådespelarna sysslar med i övrigt, här är några aktuella exempel.

Bild: NRK
1. Det går bra x 2 för Tarjei Sandvik Moe
Idag kom nomineringarna till det norska tv-priset Gullruten och det var inte direkt någon chock att Skam nominerades i kategorin bästa tv-drama. Dessutom nominerades Tarjei Sandvik Moe i kategorin bästa manliga skådespelare. Så välförtjänt! Så som han spelar Isak, det blir liksom inte bättre, we may already have a winner. Vinnarna tillkännages 12 maj. Ca sex och en halv minut in i klippet här finns en intervju med en lite generad TSM som kommenterar nomineringen.
Idag är det också premiär på pjäsen Det går bra på Antiteatret i Oslo, där han har en av huvudrollerna. Det är en pjäs där skådespelarna spelar sig själva, även om de tar sig vissa konstnärliga friheter. Enligt rapporter i sociala medier pratar Tarjei Sandvik Moe en del om Skam och sjunger till och med lite på Penetrators-låten. Eftersom ett (mycket obekräftat) rykte säger att han medverkar på den inspelningen är det lite extra kul. Själva låten är ett kapitel i sig – kanske ska vi återkomma till den framöver...
Här finns en fnissig intervjusnutt med Tarjei Sandvik Moe, regissören och ytterligare en skådespelare.
Bild: UIP
2. Josefine Frida Pettersen som smurf
Denna helg har Smurfarna – den försvunna byn premiär. I den norskdubbade versionen är det Josefine Frida Pettersen som ger röst åt Smurfeline, som hon heter på norsk. Det är hennes debut som röstskådespelare. Här intervjuas hon om rollen. För tillfället är hon också med i uppsättningen av en pjäs som jag bara älskar namnet på: Robin Hood – Rai rai i Sherwoodskogen, på Trøndelag teater i Trondheim.
3. Thomas Hayes i ny roll
I säsong 1 och 2 spelade han William – skolans snyggaste och kanske mest osympatiska kille som visade sig ha en finare sida och blev tillsammans med Noora. Inför säsong 3 hoppade han av för att testa andra slags roller. Tråkigt för Skamtittarna, möjligen inte för honom.
Thrillern Elven, där han har en av huvudrollerna, har redan haft premiär, på Viaplay. Han har också spelat in kortfilmen Fuck fossils – a future you don't want som kom i veckan. Den är gjord med stöd av Norska Forskningsrådet och det är en klimatskräckis. Framtidsvisionen utspelar sig 2050, i en tid där kött ransoneras, där djur som vi nu känner har utrotas för alltid och där klimathotet har utvecklats till en klimatkollaps.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen