Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spelutredningen kan bäst sammanfattas med ett citat av Winston Churchill

Spelutredaren Håkan Hallstedt har presenterat sin utredning.
Nu finns det ett diskussionsunderlag, en grund att börja bygga från.
Även om Hallstedt har gjort ett gediget – och i sammanhanget mycket snabbt – arbete så är det troligt att det kommer en del förändringar innan det slutligen blir verklighet någon gång under första halvåret 2019.
Jag ska peka på några punkter som i första hand rör trav– och galoppsporten.
# Hallstedt föreslår att skatten ska bli 18 procent av spelbolagens behållning. För ATG betyder det en skattesänkning på i storleksordningen 700 miljoner. Tror vi att finansminister Magdalena Andersson frivilligt släpper de pengarna? Tänk om hon inför en skatt på varje krona som en trav– eller galopphäst springer in för att kompensera bortfallet?
# ATG måste skiljas från staten. Men hur ska det gå till. Vem vill köpa? Ska det börsnoteras? Vill staten ha betalt om sporten tar över bolaget?
# Spelbolagen ska själva få bestämma återbetalningsgraden på sina spel. I min värld betyder det att det uppstår en konkurrenssituation när det gäller att betala tillbaka mest till spelarna. Småspelarna bryr sig knappast, men för de tunga lirarna är sånt viktigt. ATG måste kanske höja återbetalningsgraden på V75 från 65 procent till 75. Och plötsligt minskar vinstmarginalen.
# Travsporten måste själv förhandla om rättigheter att sälja startlistor, information och TV–sändningar. Det finns ingenting om att utländska aktörer måste ersätta sporten på något sätt.
Precis som förväntat finns det möjligheter i en fri spelmarknad, men i ärlighetens namn är det nu som det riktigt tuffa arbetet börjar. Remisser, propositioner, riksdag, EU–lagstiftning, ett svenskt riksdagsval och ett finansdepartement som inte gärna släpper iväg några kronor i onödan.
Jag ser en uppenbar risk i att det här förslaget kommer att få sina törnar på vägen. ST, SG och ATG har en riktig tuff utmaning framför sig, men lyckas man bra kan det också ge god utdelning. Fast dit är det lång väg.
Eller för att citera Winston Churchill:
Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.” (”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början”)
Gå till toppen