Kultur

Debuten som går rakt in i vår tid

Hannah Lutz roman är en allegori över mänsklighetens belägenhet i den hotande klimatkatastrofens tid, skriver Amanda Svensson som också längtar hem till svensk sommarmorgon efter att ha läst den.

Hannah Utz.Bild: Lea Meilandt

Hannah Lutz

BOKEN. Vildsvin. Albert Bonniers förlag.
I en tid när vi människor har gjort oss så mycket till herrar över naturen att den är på väg att falla sönder mellan våra fingrar finns det något lika trösterikt som skrämmande i tanken på att naturen skulle kunna slå tillbaka, ta över, förinta allt det vi byggt upp. Det är inte utan anledning motivet för otaliga katastroffilmer, liksom för Uppenbarelseboken. Finlandsvenska Hannah Lutz, numera bosatt i Danmark, målar i sin debutroman upp en existentiellt laddad naturkatastrof i miniatyr där en flock vildsvin får tjäna som apokalypsens förtrupp.
Romanen ”Vildsvin” utspelar sig under några sommarveckor i en småländsk by som – inspirerat av den högst verkliga ökningen av Sveriges vildsvinsstam – håller på att invaderas av dessa bökande djur. Fyra människoöden flätas här samman – vi får möta en dokumentärfilmare, en dement äldre man och hans förtvivlade barnbarn, samt en kommuntjänsteman som ser lugnt på världen. Huvudrollen innehas dock av vildsvinen, som med sin gäckande närvaro försatt hela byn i beredskapsläge. Att hejda deras framfart tycks omöjligt. Återstår alltså bara att försöka lära sig att ödmjukt leva i denna nya tid av uppbökade trädgårdsland och skrin i skogen.
”Vildsvin” är en roman som lyckas vara en vattentät allegori över mänsklighetens belägenhet i denna den hotande klimatkatastrofens tid, utan att för den skull tappa bort sin egen berättelse. Med sina 99 sidor är det en säregen och fin liten roman, tät och välavvägd, och inte minst vacker. Lutz fångar med både poesi och humor ett slags civilisationens vemod, en längtan tillbaka till naturen och en oskuldens tid som kanske bara är en illusion. Hennes text får i sin lågmälda sinnlighet mig att längta hem och tillbaka, till en svensk sommarmorgon med alla sina fuktiga dofter och sitt stilla ljus. Det är en gott betyg.
Gå till toppen