Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fredrik Johanssons nya liv och jockeyträningen inför söndagens premiär

”Tre minuter”.
”Tempo”.
”Kom igen”
I den kala stallgången i stall 6 på Jägersro ekar orden lite monotont.
Mellan uppmaningarna bara den tunga andhämtningen från ett gäng som verkligen anstränger sig, varvat med en tung smäll och ett högt ljud då och då från rummet intill.
I centrum Fredrik Johansson, stjärnjockeyn som ridit sitt sista lopp. Efter ett flertal operationer i nacken har han tvingats ge upp, känseln i handen finns inte där.
Nu är han sedan en tid anställd av Svensk Galopp och en av huvuduppgifterna är att utveckla jockeys och lärlingar.
– De får träna sin fysik här och jag ser redan resultat, förklarar Fredrik. Det här kommer att utveckla dem när det blir ”allvar” på tävlingsbanan.
”Ta fram mattorna, sätt igång”
Vårt snack avbryts av några korta ord. Alla vet vad de ska göra. Josefin Landgren och Fanny Olsson dricker lite snabbt. Ingen klagar, ingen maskar och ingen kan ifrågasätta Fredriks kunskaper. Han har varit den främste och nu delar han med sig av sina kunskaper. Inte bara fysiken utan även som coach, ser löpen från helgen och tipsar om små finesser och taktiska råd.
Knappt ett 30–tal jockeys passerar under de fyra timmar som träningen pågår. Först en plågsam timme i stallgången, sen in i det där lilla rummet intill för ytterligare en timme. Tre olika grupper för att alla ska ha möjlighet att komma loss från sina stalljobb. Vi kikar in i rummet intill, där står en mekanisk plasthäst.
– Plastic Wonder, förklarar Fredrik. Jättebra träning.
Jessica Vadst rider, snurrar pisken vid sidan av hästens huvud och med en blixtsnabb rörelse smäller hon till mot baken på platshästen och då hörs det gälla ljudet. Hon rider finish, högröd i ansiktet.
– Nyttigt, säger hon efter att ha fått hämta andan några sekunder.
Jessica Vadst är tredje generationen i sporten. Morfar är Bengt Bengtsson, en av Jägersros största tränare och den som tränade fram Derbyvinnaren Linardo 1987 (stjärnan Steve Cauthen red) och mamma är Annette Bengtsson som var en mycket framgångsrik amatörryttare.
– Jag jobbar hos Jessica Long på förmidagarna, sen tränar jag nu här och sen ska jag iväg för att träna mina hopphästar. Det här är jättebra träning.
Träningen är tuff och utvecklar fysiken, men den bygger också en sammanhållning och en gruppgemenskap.
– Det är ju nytt att alla tränar tillsammans på det här sättet. Men det blir en lagkänsla och det är svårt att stå över.
Redan på söndag är det vårpremiär på Jägersro, men den 16:e juli rids det 100:e Svenskt Derby. En dröm för alla – och något att fantisera om i den kala stallgången.
Gå till toppen