Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hopp om en ny era

"Saturnalia".

Danilo Stankovic

KONST. Saturnalia. Galleri Krets, Malmö, t o m 16/4.
Ett gängligt väsen smyger bland skogens stammar. Med grönt ansikte, spetsiga fingrar och hår av ljus bidar han sin tid. Bakom honom böljar natten i djuprosa, mörklila och stjärnstoft. Få målare kan idag korsa mytens urtida kraft med undergroundkulturens puls som Danilo Stankovic. I "This foolish delight" strimmas mossans nyanser av flourescerande grönt medan spänningen växer. Det kan knappast kallas dåraktigt att i detta fall låta sig förtjusas.
På Galleri Krets markerar ett knippe bjällror på dörren passagen in i hans rike. Där grinar ett trähuvud illmarigt och låter hornen skjuta ut i rummet. Här och var göms objekt - tistelbollar och snidade spiraler - likt ritualens reliker och redskap. Redan under tiden på Malmö konsthögskola skruvade Stankovic folklorens symboler och historier ett psykedeliskt varv med inslag av heavy metal. Under de fem år som gått sedan dess har han fortsatt spåra stigarna dit mystiken tätnar. Ibland skymtar huldror och bockar, eller så utövar själva landskapet en betvingande lockelse.
Under den romerska antiken firades naturens väckelse ur vinterdvalan med högtiden "Saturnalia", som gav hopp om en gyllene era. Det är också titeln på den målning som gett utställningen dess namn. Om motivet i "This foolish delight" framträder som ur negativets svärta, är "Saturnalia" en eggande dröm i pastell. Där formas strömmen till nymfens böljande profil, under himlavalvets flödande turkos. För att så ledigt handskas med det vackra krävs visst mod, att betrakta det är ren njutning.
Gå till toppen