Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Industridesignern bor i en bilverkstad

Den gamla bilverkstaden på Kirseberg byggdes om till en etagevåning med fyra rum och kök. Här bor industridesignern Petra Lilja tillsammans med sin dotter Siri och katterna Prins och Nelson.

1. Den stora verkstadshallen har blivit kök med råa väggar, matplats och vardagsrum. 2. Garageporten blev ett jättestort glasparti.
Den gamla garageporten har ersatts av ett stort glasparti och idag finns det ingenting som påminner om trasiga bilar och oljefläckar här. Hemma hos Petra råder ett ljust lugn där trivsel och kreativitet är ledord i vardagen. På bottenplan finns ett stort rum där kök, matplats och vardagsrum ingår.
– Det är här det händer. Här äter vi, sitter och snackar, spelar musik och jobbar. Det passar mig, säger Petra.
Petra och Siri Lilja.Bild: Sofi Sykfont
Petra köper ofta second hand och designintresset handlar om något djupare än inredningstrender och ”rätt” märken. Det viktiga är att stilen i hemmet avspeglar vem som bor där.
Fönstret i den gamla garageporten får nedervåningen att bada i ljus.Bild: Sofi Sykfont
Klicka för att se hela bilden. Den stora järnbalken i taket delar av kök och matplats. På väggen hänger en spegel som Petra designat i projektet Irrational Times för Kalmar Konstmuseum och under står ett arkivskåp från gamla Kockums.Bild: Sofi Sykfont
– Jag vill omge mig med saker jag tycker om och som betyder något för mig. Det är viktigare att det finns en historia bakom än att de kommer från ett speciellt designmärke.
De sotade pastellerna är en återkommande färgpalett.
På ovanvåningen finns Siris och Petras sovrum och ett tredje rum som överraskar. På den åtta kvadratmeter stora ytan finns ett galleri. Petra är inte bara industridesigner, hon är också curator. Men efter att i drygt tre år ha drivit ett eget litet galleri i hemmet och visat stora internationella såväl som nationella designer och konstnärer valde hon att stänga denna publika del av sitt hem vid årsskiftet.
1. Soffa från Ikea som fått ny klädsel , Mats Theselius fåtölj och ett bord, designat av Bruno Mathsson. På väggen hänger en Swatchklocka från 80-tal. 2. Ett badrum måste inte vara vitt och helkaklat. Hemma hos Petra är det mörkgrönt.
– Lite som att sluta på topp tänker jag. Galleriet har varit en succé på många sätt och för många inblandade. Under hela 2016 drev jag ett intressant program där ett tiotal inbjudna forskare inom design höll allt från workshops till insektsmiddagar! Det var väldigt givande att jobba med alla forskarna som gick igång på idén att blanda akademin med gallerivärlden och hemmet.
Bild: Sofi Sykfont
Nu fokuserar Petra dels på sitt arbete som programansvarig för Design+Change-programmet vid Linnéuniversitetet där hon också undervisar. Hon forskar själv inom framväxande designdiscipliner. När hon inte är på universitetet jobbar hon och hennes assistenter i designstudion i ett gammalt tryckeri, även det på Kirseberg.
Vitt, grått och rosa. Skrivbordet och stolen är arvegods. På väggen hänger den tredje i serien planscher hon designat tillsammans med gruppen 1+1+1.Bild: Sofi Sykfont
– Även om jag har plats att experimentera, bygga och gjuta i min studio jobbar jag mycket kreativt även hemma. Köket förvandlas till målarstudio och köksbänken till hyvelbänk om inte vädret tillåter att hålla till på den gemensamma gården som alla grannarna använder flitigt till olika projekt, eller pizzabak och gemensamma middagar.
Bild: Sofi Sykfont
Petras verk ställs ofta ut och under detta, och förra, året har hon varit representerad på över 20 utställningar i ett 10-tal länder. Allt från Förenade Arabemiraten och Libanon till Kristianstad.
– Jag vill säga något med min design så det är såklart jättekul att få respons och möjlighet att få visa på så många olika ställen.
Klicka för att se hela bilden.Bild: Sofi Sykfont
Just nu deltar hon i två olika utställningar på Island, där projektet 1+1+1 också nyligen blev prisbelönt och härnäst kan Petras verk ses i utställningen Wanderlost som ställs ut på Regionmuseet samt runt om på olika platser i Kristianstad mellan 21-17 april.
Hemma hos

Petra Lilja

Boende: 110 kvm stor etagelägenhet, 4 rum och kök, på Kirseberg i Malmö.

Yrke: Industridesigner, curator och lektor i design.

Aktuellt: Olika designutställningar i Reykjavik, Riga, Tallinn, London samt närmast Kristianstad i april och Form/Design Center i höst.www.petralilja.se

Följ Himma på Instagram!
Gå till toppen